Κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των γιορτών Χριστουγέννων

26-12-2016

Συγγραφέας:  Αποστολία Ντέκοβα, κλινική ψυχολόγος

Οι μέρες των γιορτών αποτελούν για τους περισσότερους ανθρώπους πηγή χαράς, ευτυχίας ,αισιοδοξίας , και συναισθηματικής ικανοποίησης . Αυτές τις μέρες τα άτομα συνήθως χαλαρώνουν από τους εξουθενωτικούς ρυθμούς της εργασίας τους, συνευρίσκονται με αγαπημένα τους πρόσωπα, διακατέχονται με θετικές σκέψεις και προσδοκίες για τη επόμενη χρονιά που πλησιάζει .

Ωστόσο αυτή η περίοδος για κάποιους ανθρώπους είναι δυσάρεστη και συνοδεύεται από συναισθήματα θλίψης , άγχους, κατάθλιψης , ανηδονίας , απαισιοδοξίας, αδιαφορίας κ.α. Αυτό συμβαίνει διότι οι συνθήκες που δημιουργούνται κατά την περίοδο των γιορτών φέρνουν στην επιφάνεια ή επιτείνουν καταστάσεις που υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυξάνονται οι απόπειρες αυτοκτονίας μετά τις γιορτές

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων είναι ένα γεγονός που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη σύγχρονη εποχή. .Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι απόπειρες αυτοκτονίας αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αυξάνονται κατά 40%, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα όλου του χρόνου .

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της κατάθλιψης κατά τις μέρες των εορτών είναι διαφόρων ειδών οικογενειακά προβλήματα όπως διαζύγιο, πένθος, ασθένεια, συνέχεις καυγάδες μέσα στη συζυγική στέγη, κακοποίηση κ.α . Άτομα που βιώνουν άσχημες οικογενειακές συνθήκες , υποχρεώνονται σύμφωνα με τις κοινωνικές πεποιθήσεις και προσταγές , αυτές τις μέρες να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τα άλλα μέλη της οικογενείας τους καθώς και να μοιραστούν στιγμές μαζί τους . Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο και συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα θλίψης και στεναχώριας.

Επιστρέφουν οι «παιδικοί δαίμονες»

Για άλλα άτομα οι εορτές των Χριστουγέννων μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για τη θύμηση οδυνηρών αναμνήσεων . Προκείμενου να λησμονήσουν τους «παιδικούς δαίμονες» που τους κατατρέχουν και να καλύψουν τα συναισθήματα κενότητας που αισθάνονται, μπορεί να καταφύγουν σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού που ρέει άφθονο αυτές τις μέρες .

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας εμφάνισης κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι τα οικονομικά προβλήματα (ανεργία, χαμηλό εισόδημα κ.α). Η αγορά ακριβών δώρων αυτές τις ημέρες θεωρείται ως ένδειξη αγάπης . Άτομα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σ ’αυτή την υποχρέωση , διακατέχονται από συναισθήματα απογοήτευσης , λύπης , αναξιότητας ,ντροπής και ενοχής . Αυτό το φαινόμενο χαρακτηρίζει σε μεγαλύτερο βαθμό γονείς χαμηλού οικονομικού – κοινωνικού στρώματος οι οποίοι αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ακριβά δώρα και παιχνίδια.

Η μοναξιά είναι ένας άλλος σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας ο όποιος βοηθά στην εμφάνιση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων .

Η μοναξιά αυτές τις μέρες διογκώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό απ ’ο τι τις άλλες μέρες του χρόνου , και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα αρνητικά συναισθήματα .

Τρόποι αποφυγής της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

– Άτομα που στερούνται από υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον είναι προτιμότερο να περάσουν αυτές τις γιορτές με άλλα άτομα τα οποία τους προσφέρουν συναισθηματική ασφάλεια και αποδοχή.

– Εάν κάποιο άτομο έχει ζήσει δυσάρεστες οικογενειακές στιγμές με την οικογένεια του στην παιδική του ηλικία , θα μπορούσε να μοιραστεί αυτές τις οδυνηρές αναμνήσεις με αγαπημένα και φιλικά πρόσωπα του προκειμένου να τις εκφορτίσει.

– Το άτομο προκειμένου να απαλλαχτεί από αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα που το κατατρέχουν αυτές τις μέρες θα μπορούσε αυτή τη χρονιά να δοκιμάσει νέες εμπειρίες όπως κάποια μικρή απόδραση με φίλους κ.α

– Οι στόχοι για το νέο έτος θα πρέπει να είναι απλοί , εφικτοί και προσβάσιμοι.

– Ο καταναλωτισμός και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δε βοηθούν στην πραγματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αντιθέτως επιτείνουν και καλύπτουν τα προβλήματα που μπορεί να βιώνει το άτομο.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΝΤΕΚΟΒΑ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:210-4963935