Κατάθλιψη: Όταν έχει ο ένας γονιός επηρεάζεται όλη η οικογένεια

26-12-2016
Η κατάθλιψη είναι μια ύπουλη ψυχολογική ασθένεια η οποία χτυπά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει όλη μας τη ζωή. Τώρα, Σουηδοί επιστήμονες βρήκαν πως όταν έχει κατάθλιψη ο ένας από τους δυο γονείς επηρεάζεται όλη η οικογένεια.
 
Ερευνητες από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμπουργκ στη Σουηδία μελέτησαν 9 οικογένειες στις οποίες περιλαμβάνονταν 11 γονείς και 10 παιδιά με ηλικίες από 5 έως 26 ετών.
Σκοπός των ειδικών ήταν να αναλύσουν με ποιο τρόπο επηρεάζει την οικογένεια όταν ένας εκ των γονέων υποφέρει από κατάθλιψη και πως αντιδρούν σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όταν ένας γονιός έχει κατάθλιψη, η ζωή όλης της οικογένειας είναι δύσκολη και περίπλοκη και επιδρά αρνητικά σε όλα τα μέλη.
Οι ειδικοί λένε πως η κατάθλιψη δημιουργεί στον άνθρωπο την αίσθηση της κόπωσης και της εξάντλησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ζωές των παιδιών. Η κατάθλιψη δεν βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας ειδικά, μεταξύ του πάσχοντα και των παιδιών του.
 
Τα μέλη της οικογένειας σταματούν να ζουν αρμονικά, να συνεργάζονται, να μιλούν μεταξύ τους καθώς ο γονιός που βιώνει αυτή τη δύσκολη κατάσταση αποτραβιέται από τους υπόλοιπους και κλείνετε στον εαυτό του, ενώ τα παιδιά λαμβάνουν αυτή την αποξένωση ως αδιαφορία και εγκατάλειψη από τον γονιό.
 
Τα μέλη της οικογένειας κάνουν προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότερο να ανταπεξέλθουν μέσα σε αυτή την κατάσταση, για να αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο η καθημερινότητα της οικογένειας τουλάχιστον σε λειτουργικό επίπεδο. Τα παιδιά συνήθως αναλαμβάνουν ευθύνες απέναντι στο γονιό που είναι με κατάθλιψη, αλλά και στα αδέλφια τους και στον ίδιο τον εαυτό τους.
Το μεγαλύτερο βάρος που νιώθουν μάλιστα, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, είναι ότι αισθάνονται  να έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν το γονιό τους μην τυχόν και κάνει καμιά απόπειρα αυτοκτονίας.
 
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα παιδιά αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης έναντι του γονέα που βιώνει κατάθλιψη ωστόσο μαζί με τις ευθύνες που επωμίζονται νιώθουν έντονα και μοναξιά τα ίδια. Παρόλα αυτά με μεγάλο πάθος προσπαθούν να βελτιωθούν οι σχέσεις της οικογένειας και να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της.
Επιπλέον, παρατήρησαν ότι ακόμα και αν φύγει η κατάθλιψη η κανονική κατάσταση του σπιτιού αργεί να επιστρέψει ενώ πάντα υπάρχει η σκέψη ότι μπορεί να επανέλθει ο γονιός στην κατάθλιψη. Όλο αυτό δείχνει ότι η περίοδος καταπόνησης που περνά η οικογένεια λόγω της κατάθλιψης είναι μεγάλη. Γι’ αυτό όπως λένε χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση φροντίδας για όλη την οικογένεια.
 
Στο θέμα αυτό βοηθούν τα προγράμματα αντιμετώπισης και θεραπείας για το γονιό. Για το λόγο αυτό απαιτείται σχεδιασμός και εφαρμογή ενός μοντέλου περίθαλψης που θα επιτρέπει σε όλη την οικογένεια να λαμβάνει μέρος ώστε το άτομο που πάσχει να παίρνει φροντίδα και υποστήριξη.
Το να συμπεριληφθεί μάλιστα όλη η οικογένεια στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του γονιού που πάσχει από κατάθλιψη, προσφέρει όπως λένε, πιο καλά αποτελέσματα στη θεραπεία του ασθενή.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: