Κατερίνα Παπακώστα: “H ψυχιατρική μεταρρύθμιση πρέπει να ολοκληρωθεί”

26-12-2016

Ποια είναι η πιο σημαντική δράση / πολιτική που υλοποιήσατε στην 7μηνη θητεία σας

Πολλά έγιναν στο διάστημα των 7 μηνών που βρίσκομαι στο Υπουργείο Υγείας. Έθεσα τον άνθρωπο στον πυρήνα των πολιτικών μου, ως υπέρτερη αξία. Εξέδωσα 116 υπουργικές αποφάσεις. Συνεργάστηκα με εκατοντάδες επαγγελματίες της υγείας και πραγματοποιώ ακόμα επί τόπου επισκέψεις σε δομές, προκειμένου να γνωρίζω τι συμβαίνει στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Στόχος, η πρόληψη και η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, με ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας, καθολικά, χωρίς ανισότητες. Γι’ αυτό εντάξαμε από τον Αύγουστο, με νομοθετική ρύθμιση όλους τους ανασφάλιστους πολίτες κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μη μείνει κανείς αφρόντιστος.

Ενδεικτικό του έργου που παράγεται στο Υπουργείο Υγείας είναι ότι μέσα σε λίγους μήνες φέραμε 3 νομοσχέδια στη βουλή για ψήφιση, τα οποία τώρα είναι νόμοι του Κράτους, μεταξύ των οποίων, ο νόμος για τον Μητρικό Θηλασμό και την Περιγεννητική φροντίδα, τον οποίο και εισηγήθηκα. 

Ως αρμόδια Υφυπουργός για τα θέματα της Ψυχικής Υγείας, έθεσα ως προτεραιότητά μου την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων, την προστασία των δικαιωμάτων τους και την άρση του κοινωνικού στίγματος σε βάρος τους. Και βέβαια, η δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μαστού στις γυναίκες όλης της χώρας και η ενημέρωσή τους, ανεξαρτήτως της ασφαλιστικής τους δυνατότητας, είναι μια δράση που συνεχίζεται με επιτυχία.

Είστε ικανόποιημένη από αυτό που αφήνετε πίσω σας, στο Υπουργείο Υγείας;

Αισθάνομαι καλά γιατί υπάρχει έργο. Απελευθερώσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοιανόσο Αλτσχάϊμερ, εκδώσαμε κατευθυντήριες οδηγίες, κοινά πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας των μονάδων ψυχικής υγείας, για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, συνεργαστήκαμε με την εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά. Ενισχύσαμε την παρέμβαση του ΟΚΑΝΑ με δράσεις και πολιτικές προς όφελος των εξαρτημένων ατόμων. Φτάσαμε σχεδόν σε τελικό στάδιο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις εκλογές

Τι θα θέλατε να είχατε κάνει / ολοκληρώσει, αλλά σας πρόλαβαν οι εκλογές;

Μετά τις εκλογές, επιθυμώ να ολοκληρώσω την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλή εξέλιξη, όπως το έχω σχεδιάσει, προς όφελος των ψυχικά πασχόντων. Στην προσπάθεια αυτή, διαπίστωσα την ανάγκη πρόσληψης 1797 ατόμων για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μονάδων ψυχικής υγείας, κάτι το οποίο ανακόπηκε, λόγω των πρόωρων εκλογών. Να σας πω ότι 13 Ψυχιατρικά Τμήματα σε Γενικά Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα είναι έτοιμα προς λειτουργία, εφόσον στελεχωθούν με προσωπικό και η διαδικασία έμεινε στη μέση.

Επίσης, δημιούργησα στο Υπουργείο Υγείας Επιτροπή ‘’για την υγεία της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ζωής της’’, με στόχο την προαγωγή, την πρόληψη της υγείας της γυναίκας, η οποία δεν πρόλαβε να ‘’τρέξει’’.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο επόμενος Υφυπουργός Υγείας;

Εφόσον η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές πρέπει να ολοκληρώσει την Ψυχιατρική Μεταρρύθμισης, η οποία είναι σε εξέλιξη. Να επιμείνει στην ενίσχυση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ), τους οποίους αύξησα από 16 σε 23 και οι οποίοι απασχολούν ψυχικά πάσχοντες. Να συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους ποιότητας στις δομές, που ξεκίνησα. 

Τι δεν θα πρέπει να κάνει;

Να μην αδρανήσει, γιατί τα θέματα της υγείας είναι ευαίσθητα και προπάντων δεν θα πρέπει να τα δει στενά πολιτικά, αλλά πρωτίστως ανθρωποκεντρικά.

Θα θέλατε να ξαναβρεθείτε στο Υπουργείο Υγείας σε μια νέα κυβέρνηση;

Αγάπησα το Υπουργείο Υγείας…