Καθαρή Δευτέρα: 5 τρόποι που θα σας επηρεάσουν οι φίλοι σας

26-12-2016

Σκεφτείτε πως κάθεστε στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας μαζί με τους φίλους και την οικογένειά σας. Πριν προλάβετε καλά καλά να παραγγείλετε, το καλάθι με τη λαγάνα «προσγειώνεται» στο τραπέζι και η πρώτη παραγγελία με το αλκοόλ του γεύματος «παίρνει το δρόμο της». Όσο δυνατός χαρακτήρας και να είστε, η εγκράτεια που πιθανά διαθέτετε υπερκαλύπτεται από τη μεγάλη επιρροή που έχουν οι γύρω σας στις διατροφικές σας επιλογές.

1. Να παραγγείλουμε στη μέση: Η χαρά του να μοιράζεσαι είναι από τις πιο ανταποδοτικές. Όταν όμως μιλάμε για τη σιλουέτα, οι μεζέδες στη μέση μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος αφορά το γεγονός πως μία παρέα αποδεδειγμένα υπερκεκτιμά την ποσότητα του φαγητού που θα χρειαστεί. Δεύτερον, εάν τσιμπολογάτε από τη μέση, χωρίς να χρησιμοποιείτε το δικό σας πιάτο, χάνετε το μέτρο και στο τέλος της ημέρας έχετε φάει περισσότερο απ’ όσο νομίζετε!

  • Tip: Ακόμα και εάν παραγγείλετε «στη μέση» τοποθετήστε αυτά που θα φάτε στο δικό σας πιάτο.


2. Η μπουκιά σου, η δύναμή σου: Όταν τρώτε με αγαπημένα σας πρόσωπα τείνετε υποσυνείδητα να μιμείστε τη δική τους συμπεριφορά. Έτσι όταν οι γύρω σας καταναλώνουν μεγαλύτερες μερίδες, τότε και εσείς αυξάνετε την ποσότητα του φαγητού σας για να τους «φτάσετε». Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί παρατήρησαν πως σε μία παρέα ατόμων όταν κάποιοι άδειασαν το πιάτο τους, τότε οι υπόλοιποι τους μιμήθηκαν τρώγοντας μέχρι και την τελευταία μπουκιά.

  • Τip: Εάν προσέχετε τη διατροφή σας,  μείνε κινητοποιημένοι έχοντας πάντα στο μυαλό το διατροφικό σας στόχο
 

 

3. Θα δοκιμάσετε «χαλβά»; Οι πιθανότητες έχουν δείξει πως οι παρέες φίλων τρώνε περισσότερο γι αυτό παραγγέλνουν περισσότερο. Εάν για παράδειγμα τρώγατε μόνος/η σε ένα τραπέζι, είναι βεβαιότερο πως θα το σκεφτόσασταν διπλά πριν επλέξετε κάποιο γλυκό. Ακόμη, τα ομαδικά γεύματα συνήθως διαρκούν περισσότερο, άρα «χρειάζονται» και περισσότερο φαί ή αλκοόλ.

  • Tip: Επιλέξτε εσείς πότε θα «κλείσετε» το γεύμα σας. Δοκιμάστε να πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό λίγο πριν αισθανθείτε πως έχετε χορτάσει.


4. Μία εικόνα 1.000 λέξεις ή μήπως 1.000 θερμίδες: Στις μέρες μας τα social media και οι εικόνες που ανταλλάσσουν οι φίλοι επηρεάζουν στον ίδιο βαθμό την κατανάλωση. Για παράδειγμα εάν ο/η αγαπημένος/η σας στείλει μία φωτογραφία με ένα γλυκό, είναι εξαιρετικά πιθανό πως θα τον μιμηθείται και θα δοκιμάσετε και εσείς λίγο χαλβά. Το περίεργο όμως είναι πως, βάση στατιστικών, δεν θα συμβεί το ίδιο εάν κάποιος μοιραστεί στο instagram μία λαχταριστή σαλάτα!

  • Tip: Αποφύγετε να χαζεύετε φωτογραφίες φαγητών όταν καθήσετε στο τραπέζι, για πολλούς λόγους.


5. Ένας ακόμη καφές… Η παρέα σας δεν θα επηρεάσει μόνο τις διατροφικές σας επιλογές, αλλά είναι σίγουρο πως θα σας παρασύρει σε έναν ακόμη καφέ αντί σε μία βόλτα στη φύση, ή στο πέταγματα του χαρταετού!

  • Tip: Φέτος ήρθε η ώρα να παρακινήσετε εσείς τους φίλους σας!


Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Herman CP. The social facilitation of eating. A review. Appetite. 2015 Mar;86:61-73.

2.  Cruwys T, Bevelander KE, Hermans RC. Social modeling of eating: a review of when and why social influence affects food intake and choice. Appetite. 2015 Mar;86:3-18.