Καθηγητής Μαγιορκίνης: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή στην κανονικότητα

23-04-2020

Για το πείραμα της Μυκόνου και την επιστροφή στην κανονικότητα μίλησε μεταξύ άλλων, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με την χαλάρωση του κόσμου απέναντι στα μέτρα, σχολίασε ότι «Είναι η αίσθηση της ασφάλειας που δημιουργεί η εικόνα ότι η επιδημία έχει περάσει σε ύφεση. Είναι απολύτως φυσιολογικό και προς το παρόν δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία της επιδημίας.

Θεωρώ ότι με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και με επιδημία σε ύφεση, είναι δύσκολο να πείσεις τον κόσμο να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Αν δούμε άνοδο κρουσμάτων πιστεύω ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί ξανά.

Θα αργήσει να πάρουμε εντελώς πίσω τη ζωή μας, το 70% της κανονικότητας πιστεύω ότι θα έρθει μέχρι τα μέσα Ιουνίου».

Ποια μέτρα θα παρθούν το καλοκαίρι

Ο κ. Μαγιορκίνης  ανέφερε ότι «Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ο εξωτερικός τουρισμός. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις, δεν είναι οικονομικά ασύμφορες αλλά τα logistics είναι δύσκολα. Όσον αφορά τον εσωτερικό τουρισμό νομίζω θα έχουμε μια καλή σεζόν, δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα. Αναφορικά με τις παραλίες θα υπάρχει σύσταση για τον κόσμο να μην είναι ο ένας κοντά στον άλλο. Μέσα στο σπίτι είναι ανέφικτο να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ της οικογένειας, εκτός κι αν ανήκει κάποιος σε ευπαθή ομάδα.

Αν η επιδημία συνεχίσει να δίνει κρούσματα οι συστάσεις θα είναι πιο αυστηρές για τις παραλίες. Είναι μια δυναμική κατάσταση, αν οδηγηθούμε σε πτώση κρουσμάτων δεν βλέπω το λόγο να έχουμε υπερβολικά μέτρα».

Ύφεση του ιού

«Το σενάριο που λέγεται ότι ο κορονοιός θα επιστρέψει τον Σεπτέμβρη βασίζεται στη γρίπη. Η γρίπη στα πανδημικά κύματα δεν έκανε ύφεση τα καλοκαίρια. Συνέχισε το ίδιο κύμα και πέρασε και στον επόμενο χρόνο, τώρα τα κύματα της γρίπης που βλέπουμε το φθινόπωρο είναι εισαγόμενα, είναι δηλαδή θέμα κινητικότητας του πληθυσμού.

Αν η νόσος έχει ενδημική κατάσταση το καλοκαίρι θα συνεχίσει την ίδια ενδημικότητα και το φθινόπωρο, δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί», πρόσθεσε ο επιδημιολόγος.

Επαναλειτουργία σχολείων

Όπως δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από μελέτες που αναφέρουν ότι τα παιδιά πιθανόν να μολύνονται λιγότερο, αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη σίγουρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι προτεραιότητα έχουν οι μαθητές που πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες. Για τους υπόλοιπους μαθητές είναι πολύπλοκα τα logistics, δεν ξέρω τι κέρδος υπάρχει να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο για ένα μήνα».

Επιστροφή στην εργασία

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί για την επιστροφή των εργαζόμενων είναι κάθετες και για όλες τις ηλικίες. Προς το παρόν θα πρέπει να κοιτάμε τα μέτρα αναφορικά με το τι είναι εφικτό και τι όχι, σημείωσε ο καθηγητής.

Το πείραμα της Μυκόνου

«Ο καθηγητής κύριος Άγγελος Χατζάκης, επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία είναι μια επιδημιολογική επιτήρηση έχει τεράστια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια για τον έλεγχο του AIDS στους ναρκομανείς την εποχή της κρίσης και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Η πρόταση είναι για μια αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα των κατοίκων της Μυκόνου, το οποίο σαν σκοπό έχει την πρόληψη και τον περιορισμό της επιδημίας, εάν και εφόσον αυτή ερχόταν στο νησί. Η επιλογή του νησιού έχει σχέση με την αυξημένη τουριστική κίνηση που έχει.

Η επιτήρηση γίνεται για να προλάβουμε την μετάδοση στην κοινότητα, θα κρατήσει έξι μήνες και θα συμμετέχουν 3 χιλιάδες άνθρωποι», κατέληξε.