Καθιστική ζωή: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 14 παθήσεων

05-07-2018

Οι περισσότεροι από εμάς ακολουθούμε μια καθιστική ζωή. Είμαστε με τις ώρες στην καρέκλα στην δουλειά και στον καναπέ στο σπίτι. Θα πρέπει όμως να αρχίσουμε να κινούμαστε. Όπως έδειξε νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η καθιστική ζωή είναι επιβαρυντική για την υγεία ακόμα κι αν κάποιος γυμνάζεται τακτικά.

Ερευνητές από την Στρατηγική της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρεία, με επικεφαλής την Δρ. Αλπα Πατελ, διευθύντρια λένε πως όταν κάποιος παραμένει σε καθήμενη στάση για έξι ή περισσότερες ώρες την ημέρα διατρέχει 19% αυξημένο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όταν κάθε τρεις ή λιγότερες ώρες ημερησίως.

Επίσης, οι ερευνητές προσθέτουν ότι η καθιστική συμπεριφορά συνδέεται με 14 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεφρική νόσος, η αυτοκτονία, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η ηπατική νόσος, η πνευμονοπάθεια, το πεπτικό έλκος και άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ, οι νευρικές και μυοσκελετικές διαταραχές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 128.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν λάβει μέρος σε έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Όλοι στην αρχή της μελέτης ήταν ελεύθεροι μειζόνων παθήσεων. Κατά τη διάρκεια των 21 ετών που ακολούθησαν σχεδόν 49.000 άτομα απεβίωσαν.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως το παρατεταμένο καθισιό κάνει κακό στην υγεία, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα άτομα που περνούν πολύ χρόνο καθήμενα ενδεχομένως να υιοθετούν και άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση σνακς.

Εξάλλου αυστραλιανή μελέτη έχει δείξει ότι το 90% του χρόνου εκτός εργασίας είναι φάση ακινησίας, με περισσότερους από τους μισούς ανθρώπου να βλέπουν τηλεόραση ή να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Το παρατεταμένο καθισιό έχει ήδη σχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα, υπέρταση και υψηλή ινσουλίνη, αλλά και φλεγμονή που προκαλείται από την παχυσαρκία.

«Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί το καθισιό σχετίζεται με θάνατο από καρδιακή, ηπατική και νεφρική νόσο, αλλά και καρκίνο, διαβήτη και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Μένει πάντως να διερευνηθεί η σχέση της καθιστικής συμπεριφοράς με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας, νόσου Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, καθώς και των νευρικών και μυοσκελετικών διαταραχών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καθιστική ζωή: Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο