Καθιστική ζωή: Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο

19-04-2018

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η καθιστική ζωή κάνει κακό στην καρδιά και τα κόκαλα. Τώρα νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει και τον εγκέφαλο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες ζήτησαν από 35 άτομα, ηλικίας 45 έως 75 ετών, να περιγράψουν τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας και τον μέσο ημερήσιο χρόνο καθιστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε σάρωση του έσω κροταφικού λοβού.

Οι συμμετέχοντες που περνούσαν πολύ χρόνο καθήμενοι, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποστεί λέπτυνση αυτής της περιοχής του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό περιλάμβανε ακόμη και όσους είχαν σχετικά υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας όταν δεν κάθονταν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS One.

Φαίνεται ότι η σύνδεση δεν οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που κάθονται πολλές ώρες καθημερινά δεν ασκούνται, αλλά ο καθιστικός τρόπος ζωής καθαυτός αποτελεί σύμφωνα με τους ερευνητές το κλειδί της υπόθεσης.

«Ανακαλύψαμε ότι η καθιστική συμπεριφορά, αλλά όχι τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, συνδέεται με το μικρότερο πάχος του μέσου κροταφικού λοβού», μιας περιοχής του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό νέων αναμνήσεων, εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Prabha Siddarth.

 

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η υπερβολική καθιστική ζωή προκαλεί λεπτότερες δομές εγκεφάλου, καθώς μπορεί να υπάρχουν άλλες αιτίες γι’ αυτό. Δείχνει όμως μια συσχέτιση. Κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής συνδέθηκε με μείωση κατά 2% του πάχους του έσω κροταφικού λοβού.

Η έρευνα δείχνει ότι, σε σύγκριση με ένα άτομο που κάθεται επί 10 ώρες την ημέρα, ένα άτομο της ίδιας ηλικίας που κάθεται για 15 ώρες, θα έχει έσω κροταφικό λοβό κατά 10% λεπτότερο.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν ότι η λέπτυνση της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου είναι ύποπτη και αποτελεί πρόδρομη κατάσταση άνοιας στους μεσήλικες και τους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επαναλάβουν την έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα και για περισσότερο χρόνο προκειμένου να καταλήξουν αν η καθιστική ζωή προκαλεί πράγματι την αραίωση εγκεφαλικών περιοχών και ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το φύλο, η φυλή και το βάρος στην υγεία του εγκεφάλου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πως η καθιστική ζωή γερνάει τις γυναίκες
Καθιστική ζωή: Ευθύνεται για το 4% των θανάτων παγκοσμίως