Καθιστική ζωή: Επηρεάζει την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

28-08-2018

Οι τρελοί ρυθμοί της ζωής μας δεν μας επιτρέπουν να αφιερώσουμε όσο χρόνο πρέπει στο σώμα μας. Την άσκηση, τις δραστηριότητες και την γυμναστική. Τώρα, μιαν νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων δείχνει τον βαθμό με τον οποίο η καθιστική ζωή επηρεάζει την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο με περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα στο θέμα αυτό από τη μελέτη «ΚΟΡΙΝΘΙΑ».

Πρόκειται για μία επιδημιολογική μελέτη που έγινε από Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Τούσουλη και την ερευνητική του ομάδα (Γ.Λάζαρος, Ε. Οικονόμου, Ε. Χριστοφοράτου, Χ. Χασικίδης, Σ. Τσαλαμανδρής, Κ. Μουρούζης, Α. Παπαμικρούλης, Γκολιοπούλου, Ε. Στόφα, Τ. Μαυραντζάς, Μ. Παπακωνστανίνου, Μ. Αναστασίου, Ν. Γαλιατσάτος) σε περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες τόσο σε ορεινές όσο και σε πεδινές περιοχές του νομού Κορινθίας

Η μελέτη επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στην επίδραση που έχει ο καθιστικός τρόπος ζωής και συγκεκριμένα η παρακολούθηση τηλεόρασης, στην καρδιαγγειακή υγεία και ειδικότερα στην εξέλιξη της αθηρωμάτωσης, όπως αυτή εκφράζεται από την πάχυνση του έσω-μέσου χιτώνα (intima-media thickness, ΙΜΤ) του ενδοθηλίου των καρωτίδων αρτηριών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όπως παρουσιάστηκαν από την καρδιολόγο Γεωργία Βογιατζή, η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερο από 21 ώρες ανά εβδομάδα φάνηκε να σχετίζεται με τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης (αυξημένο πάχος του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών) και αύξηση του αθηρωματικού φορτίου.

Επίσης, από προκαταρκτικά δεδομένα της μελέτης «ΚΟΡΙΝΘΙΑ» φάνηκε πως η συναισθηματική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την πρόοδο της αθηρωμάτωσης των καρωτίδων αρτηριών, καθώς η εμφάνιση κατάθλιψης ανάμεσα στους εξεταζόμενους σχετίστηκε με αύξηση του αθηρωματικού φορτίου.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα παρόντα ευρήματα ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των νοσημάτων του καρδιαγγειακού συστήματος και τονίζεται ο ρόλος της άσκησης στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καθιστική ζωή: Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 14 παθήσεων
Καθιστική ζωή: Αυτές είναι οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο