Καθιστική ζωή: Ευθύνεται για το 4% των θανάτων παγκοσμίως

26-12-2016
Στην εποχή μας τα πάντα γίνονται από τον καναπέ μας ή από την καρέκλα μας με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτό κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά είναι και μια τεράστια παγίδα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η καθιστική ζωή για πάνω από τρεις ώρες τη μέρα ευθύνεται για το 3,8% όλων των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία.
 
Διεθνής ομάδα ερευνητών έκανε μετα-ανάλυση σε μελέτες από 54 χώρες σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και, στη συνέχεια, συσχέτισε αυτά τα στοιχεία με στατιστικές για τους θανάτους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό American Journal of Preventive Medicine, έδειξαν πως αν το καθισιό, στο σπίτι, στη δουλειά ή κατά τις ώρες αναψυχής, μειωθεί σε λιγότερες από τρεις ώρες καθημερινά, τότε το προσδόκμο ζωής ενός ανθρώπου θα αυξηθεί κατά 0,2 χρόνια.
 
Όοως φάνηκε από την έρευνα, το καθισιό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Μάλιστα, οι ειδικοί υπολόγισαν πως περίπου 433.000 θάνατοι (σχεδόν το 4% των συνολικών) στις 54 χώρες της μελέτης σχετίζονται με το καθισιό.
 
Η επίπτωση της καθιστικής ζωής είναι πιο θανατηφόρα κατά σειρά στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, στην Ευρώπη, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Αμερική και στη νότια Ασία.
 
Οι επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσο ακόμη και η περιοδική σωματική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει και να εξουδετερώσει τις αρνητικές για το σώμα συνέπειες του παρατεταμένου καθισιού.
 
Όπως  συμπέραναν οι ειδικοί, αν το καθισιό μειωθεί, τότε τα οφέλη για την υγεία είναι δεδομένα. Μία μείωση 30 λεπτών κατά μέσο όρο στην καθημερινή καθιστική ζωή, μειώνει αισθητά την θνησιμότητα, ενώ αν η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη τότε παρατηρούνται τρεις φορές λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την 30λεπτη μείωση.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: