Καθιστική ζωή: Προκαλεί σκλήρυνση αρτηριών

26-12-2016
Αμέτρητες έχουν δείξει ότι η καθιστική ζωή βλάπτει την υγεία με πολλούς και διάφορους τρόπους και συνδέεται μέχρι και με πρόωρο θάνατο.Τώρα, Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν πως η καθιστική ζωή συμβάλει στην σκλήρυνση των αρτηριών. Πως; Λόγω των εναποθέσεων ασβεστίου στα τοιχώματα τους.
 
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Ντάλας των Ηνωνμένων Πολιτειών, ανέλυσαν πάνω από 2.000 άντρες και γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Dallas Heart Study.
Οι εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη, είχαν υποβληθεί σε μέτρηση της σωματικής τους δραστηριότητας μέσω ειδικών φορητών συσκευών που φορούσαν ενώ είχαν υποβληθεί και σε απεικόνιση της στεφανιαίας αρτηρίας. 
Συνολικά, περνούσαν καθημερινά από μια έως 11 ώρες σε καθιστή στάση και ξόδευαν από 0 έως 200 λεπτά την ημέρα σε μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση, με μέσο όρο τα 29 λεπτά. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκανστο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging, έδειξαν πως όσοι έκαναν κυρίως καθιστική ζωή ήταν πιθανότερο να έχουν εναποθέσεις ασβεστίου στην στεφανιαία αρτηρία. Ιδίως όσοι ήταν λίγο μεγαλύτεροι, είχαν διαβήτη, υπέρταση και παραπάνω κιλά.
 
Όταν οι ερευνητές συνεκτίμησαν την ηλικία και άλλες παραμέτρους, διαπίστωσαν ότι όσες περισσότερες ώρες περνούσαν καθιστοί οι εθελοντές, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ύπαρξης εναποθέσεων ασβεστίου στην στεφανιαία αρτηρία. Αντιθέτως, ο χρόνος άθλησης ή σωματικής δραστηριοποίησης δεν σχετίστηκε με την ύπαρξη ασβεστίου στην στεφανιαία αρτηρία. 
 
Όπως είοε η επικεφαλής της έρευνας η Δρ Τζουλια Κοζλιτινα «πρόκειται για μια από τις πρώτες μελέτες που μας βοηθά να καταλάβουμε πως η καθιστική ζωή σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι μεσήλικες εθελοντές του δείγματος για κάθε επιπλέον ώρα καθισιού είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πρώιμες ενδείξεις αθηροσκλήρωσης».
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: