Καθιστική ζωή: βλάπτει την υγεία περισσότερο και από το κάπνισμα!

23-10-2018

Η καθημερινότητα μας είναι έτσι φτιαγμένη πλέον που τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάμε σε μια καρέκλα ή σε έναν καναπέ. Όταν οδηγούμε, όταν είμαστε στο γραφείο, όταν βλέπουμε τηλεόραση ή όταν καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας. Τώρα, μια νέα έρευνα δείχνει πως αυτός ο τρόπος ζωής είναι χειρότερος για την υγεία μας από ότι το κάπνισμα, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Ο καρδιολόγος και επικεφαλής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην κλινική Cleveland στο Ohio των Ηνωμένων Πολιτειών, Dr. Wael Jaber, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «εξαιρετικά».
«Το να μην μπορείς να αντέξεις σ’ ένα διάδρομο γυμναστικής ή σ’ ένα τεστ κοπώσεως, αυξάνει τις πιθανότητες θνησιμότητας από το να είναι κανείς διαβητικός, ή καπνιστης».

Ο Dr. Jaber τόνισε ότι η ενημέρωση των ανθρώπων για τους κινδύνους που υπάρχουν πίσω από την καθιστική ζωή, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, επισημαίνοντας:
«Η έλλειψη άσκησης πρέπει να θεωρείται εξίσου επικίνδυνη με την υπέρταση, τον διαβήτη ή το κάπνισμα – αν όχι περισσότερο από όλα αυτά».

Οι ερευνητές μελέτησαν 122.007 ασθενείς για 23 χρόνια προκειμένου να δουν τα οφέλη της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων.
Οι συμμετέχοντες υποβάλονταν σ’ ένα τεστ κοπώσεως και οι ερευνητές, ανάλογα με την ποιότητα της ζωής τους, κατέγραφαν τα οφέλη της άσκησης και της φυσικής κατάστασης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης είναι οι πιο “ακριβές” ασθένειες στις ΗΠΑ, οι οποίες δαπανούν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη θεραπεία των ασθενειών και των επιπλοκών τους», τονίζει ο ιατρός Dr. Jordan Metzl.

«Αντί να πληρώνουμε τεράστια ποσά για τη θεραπεία ασθενειών, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να ασκούνται καθημερινά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dr. Metzl.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καθιστική ζωή: Επηρεάζει την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων