Καθόλου αθώο το “κρακ” στις αρθρώσεις μας

26-12-2016

Είναι μια συνήθεια που την έχουν πολλοί. Πόσες φορές έχετε κάνει «κρακ» τα δάκτυλα των χεριών σας όταν τεντωνόσαστε ή τον αυχένα σας όταν νιώθετε πιασμένοι; Και πολλές φορές, η αλήθεια είναι, αισθανόσαστε καλύτερα μετά.

Τώρα, έρευνα του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins, μας λέει πότε πρέπει να ανησυχούμε από τος διάφορους ήχους που κάνουν μερικές φορές οι αρθρώσεις στα δάχτυλα, στον αγκώνα ή στο σαγόνι μας.

Οι ερευνητές λένε πως αυτοί που σπάνε τις αρθρώσεις των δαχτύλων των χεριών τους δεν πρέπει να ανησυχούν αν δεν νιώθουν πόνο με την κίνηση αυτή. Αν όμως συνοδεύεται από πόνο, τότε καλύτερα να απευθυνθούν σε ορθοπεδικό. Όταν ο άνθρωπος που ακούει το κρακ στον ώμο είναι κάτω από 35 ετών, τότε ο ήχος δείχνει πως μπορεί να υπάρχει αστάθεια στην άρθρωση ίσως θέλει φυσικοθεραπεία. Αν είναι πάνω από 35, τότε η περιοχή μπορεί να παρουσιάσει φλεγμονή μετά τα 45. Αυτό το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με φυσικοθεραπεία όταν είναι στα αρχικά στάδια. Μετά όμως ίσως χρειάζονται αντιφλεγμονώδη ή και επέμβαση. Στους άνω των 60, σημαίνει συνήθως αρθρίτιδα. 

Πότε άλλοτε να ανησυχείτε; Αν ακούτε το «κρακ» σε μια άρθρωση που χρησιμοποιείτε πολύ συχνά και πονάτε  τότε πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.  Αν ακούτε «κρακ» τεντώνοντας και πιέζοντας τα δάχτυλα, πιέζετε ουσιαστικά ένα μικρό ασκό (σακουλάκι) στην περιοχή της άρθρωσης, ο οποίος περιέχει προστατευτικό υγρό. Καθώς αυτός αλλάζει θέση με την πίεσή σας, απελευθερώνονται φυσαλίδες και παράγεται ο ήχος του «κρακ».  Αν ακούτε περίεργο ήχο κάθε φορά που κινείτε ειδικά τον αντίχειρά σας προς την παλάμη σας, ίσως χρειάζεστε τοπική θεραπεία για τον τένοντα.

Αν ο πόνος είναι στη βάση του αντίχειρα και συνοδεύεται από οξύ πόνο, ίσως πρόκειται για αρθρίτιδα. 10% των ανθρώπων ακούει αυτά τα λεγόμενα «κλικ» και «κρακ» από το σαγόνι του δεν πρέπει να ανησυχούν αν δεν πονάνε. Αν όμως ο ήχος συνοδεύεται και από πόνο, τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα στην συγκεκριμένη άρθρωση.