Καβασάκι: Ποια είναι η νόσος που χτυπά μόνο παιδιά

05-02-2021

Η νόσος Καβασάκι είναι σύνδρομο άγνωστης προέλευσης που οδηγεί σε πυρετό και πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Αρχίζει ως μια μορφή αγγειίτιδας που προκαλεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα. Πήρε το όνομα του απο τον παιδίατρο Τομισάκου Καβασάκι οπου εξέτασε τις πρώτες περιπτώσεις που εμφανίστηκαν.

Νόσος Καβασάκι: Τα συμπτώματα

Ο πυρετός συνήθως διαρκεί για περισσότερες από πέντε ημέρες και είναι ανθεκτικός στα συνηθισμένα φάρμακα. Άλλα κοινά συμπτώματα της Καβασάκι περιλαμβάνουν:

  • εμφάνιση λυμφαδενοπάθειας στο λαιμό
  • εξάνθημα στη περιοχή των γεννητικών οργάνων καθώς
  • ερέθισμα των ματιών, χειλιών, παλάμες ή τα πέλματα των ποδιών

Εντός τριών εβδομάδων από την εμφάνιση της Καβασάκι, το δέρμα των χεριών και των ποδιών ξεφλουδίζει, ωστόσο έπειτα αναρρώνει. Σε μερικά παιδιά, σχηματίζονται στεφανιαία ανευρύσματα στην καρδιά.

Νόσος Καβασάκι: Τα αίτια

Η αιτία της Καβασάκι είναι άγνωστη. Υποτίθεται όμως ότι προέρχεται από υπερβολική αντίδραση εκ μέρους του ανοσοποιητικού σε μια μόλυνση στα παιδιά που έχουν γενετική προδιάθεση.

Δεν είναι μεταδοτική. Η διάγνωση βασίζεται συνήθως στα σημάδια και τα συμπτώματα του ασθενούς. Άλλες εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα της καρδιάς και οι εξετάσεις αίματος μπορούν να υποστηρίξουν τη διάγνωση της. Η διάγνωση πρέπει να λαμβάνει υπόψη πολλές άλλες καταστάσεις που μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η οστρακιά και η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Μια νεοεμφανιζόμενη ασθένεια που παρουσιάζει ομοιότητες με το Καβασάκι και η οποία συνέπεσε χρονικά με τον κορωνοϊό, φαίνεται να είναι τελικά ένα ξεχωριστό σύνδρομο. 

Νόσος Καβασάκι: Η θεραπεία

Συνήθως, η αρχική θεραπεία της νόσου Καβασάκι αποτελείται από υψηλές δόσης ασπιρίνης και ανοσοσφαιρίνης. Και συνήθως, έπειτα από τη χορήγηση θεραπείας, ο πυρετός υποχωρεί εντός μιας ημέρας και έπειτα ο οργανισμός αναρρώνει πλήρως. Αν οι στεφανιαίες αρτηρίες εμπλέκονται στην ασθένεια, μια συνεχιζόμενη θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση μερικές φορές μπορεί να είναι απαραίτητη. Χωρίς τη χορήγηση θεραπείας, στεφανιαία ανευρύσματα εμφανίζονται έως και στο 25% των ασθενών ενώ ένα 1% πεθαίνει. Με τη χορήγηση θεραπείας, το ποσοστό θανάτου από την ασθένεια μειώνεται στο 0.17%.

Η νόσος Καβασάκι είναι σπάνια. Επηρεάζει 8 με 67 άτομα ανά 100.000 άτομα κάτω των πέντε ετών, με εξαίρεση την Ιαπωνία, όπου επηρεάζει 124 άτομα ανά 100.000. Τα αγόρια είναι πιο επιρρεπή στη νήσο Καβασάκι που πήρε το όνομα της από τον Ιάπωνα παιδίατρο Τομισάκου Καβασάκι, ο οποίος την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1967.