Καχύποπτοι οι Έλληνες απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες

22-11-2019

Καχύποπτοι παραμένουν οι Έλληνες απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες, αν και αναγνωρίζουν τον ρόλο και τη συνεισφορά τους για την κοινωνία. Σχεδόν 9 στους 10 θεωρούν τις τιμές των φαρμάκων υψηλές ενώ μέτρια βαθμολογούν τη φήμη τους, με τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες, να βαθμολογούνται υψηλότερα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα για την «φήμη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στο ευρύ κοινό», η οποία παρουσιάστηκε χθες από την Ιδρύτρια, και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Focus Bari, Ξένια Κούρτογλου, στο πλάισιο της Ημερίδας «Reputation Pharma 2019: Εξέλιξη Φήμης Φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε, στην Αίγλη Ζαππείου από την εταιρεία Raputation Unique με την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF).

Η έρευνα διενεργήθηκε σε Ενήλικες άνω των 18, σε όλη την Ελλάδα, σε δείγμα 834 ατόμων, μεταξύ 1-3 Νοεμβρίου 2019, από την Focus Bari. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξάχθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, η εικόνα του κοινού για τη φαρμακοβιομηχανία στην κλίμακα 1-10, ήταν 5,9.

Στο ερώτημα, «η δική σας στάση απέναντι στο να χρησιμοποιείτε φάρμακα είναι…», το 45% απάντησε πολύ/αρκετά αρνητική και το 53% πολύ/αρκετά θετική. «Γενικά στην Ελλάδα θα λέγατε ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί φάρμακα…» το 83% απάντησε περισσότερο απ΄όσο πρέπει , το 15% όσο πρέπει και ένα ποσοστό 2% το αποφεύγει τελείως.

Αναφορικά με το βαθμό συμφωνίας – διαφωνίας σε συγκεκριμένες «θέσεις»:

– το 57% συμφωνεί πολύ/αρκετά στη θέση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες «Στηρίζουν την έρευνα για νέα φάρμακα επωμιζόμενες το κόστος».

– το 89% συμφωνεί πολύ /αρκετά ότι «ο ρόλος των φαρμάκων είναι πολύ σημαντικός, καθώς μειώνουν τον χρόνο θεραπείας & συμβάλλουν σε παλιότερα ανίατες ασθένειες».

– το 90% συμφωνεί πολύ/αρκετά ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων».