ΚΑΖΙΜΙΡ ΦΟΥΝΚ

Kazimierz Funk
18-11-2021

Ο Κάζιμιρ Φουνκ (Kazimierz Funk, 23 Φεβρουαρίου 1884 – 19 Νοεμβρίου 1967), κοινώς Κάζιμιρ Φουνκ, ήταν Πολωνός βιοχημικός ο οποίος γενικά θεωρείται από τους πρώτους επιστήμονες που διατύπωσαν την έννοια των βιταμινών το 1912, τις οποίες ο ίδιος αποκαλούσε ζωτικής σημασίας αμίνες ή βιταμίνες.

Μετά την ανάγνωση ενός άρθρου από τον Ολλανδό ιατρό Κρίστιαν Άικμαν που ανέφερε ότι οι άνθρωποι που τρώνε καστανό ρύζι ήταν λιγότερο ευάλωτοι σε μπέρι-μπέρι (πολυνευρίτις) από ότι εκείνοι που έτρωγαν μόνο το πλήρως αλεσμένο προϊόν, προσπάθησε να απομονώσει την ουσία υπεύθυνη για αυτό και το πέτυχε κατά το 1912. Επειδή η ουσία περιέχει μια αμινομάδα, ονομάστηκε βιταμίνη. Αργότερα διατύπωσε την υπόθεση ότι και άλλες ασθένειες εκτός από το μπέρι-μπέρι, όπως η ραχίτιδα, η πελλάγρα, η χοάνη και το σκορβούτο θα μπορούσαν επίσης να θεραπευτούν με βιταμίνες.

Αργότερα υπέθεσε την ύπαρξη και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, τα οποία έγιναν γνωστά ως Β1, Β2, C και D. Το 1936 προσδιόρισε τη μοριακή δομή της θειαμίνης, αν και δεν ήταν ο πρώτος που την απομόνωσε.

Ο Φουνκ επέστρεψε στις ΗΠΑ το 1939 και το 1940 έγινε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Φουνκ για την ιατρική έρευνα (Funk Foundation for Medical Research). Κατά το τέλος της καριέρας του, διεξήγαγε έρευνες για τις ορμόνες, τον διαβήτη, το έλκος, και την βιοχημεία του καρκίνου. Το Πολωνικό Ινστιτούτο Τεχνών και Επιστημών της Αμερικής (PIASA) τιμά ετησίως Πολωνούς-Αμερικανούς επιστήμονες με το βραβείο Φυσικών Επιστημών Κάζιμιρ Φουνκ (Casimir Funk Natural Sciences Award).

Τέλος, βελτίωσε τις μεθόδους παραγωγής για πολλά εμπορικά φάρμακα και ανέπτυξε πολλά νέα εμπορικά προϊόντα στα εργαστήριά του. Πέθανε στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης, στις 20 Νοεμβρίου 1967.