ΚΑΖΙΜΙΡ ΝΤΑΒΕΝ

Casimir Davaine
17-03-2021

Ο Καζιμίρ Νταβέν (19 Μαρτίου 1812 – 14 Οκτωβρίου 1882) ήταν Γάλλος γιατρός γνωστός για το έργο του στον τομέα της μικροβιολογίας. Καταγόταν από το Saint-Amand-les-Eaux, διαμέρισμα του Nord.

Το 1850, ο Νταβέν μαζί με τον Γάλλο παθολόγο Pierre François Olive Rayer, ανακάλυψαν έναν συγκεκριμένο μικροοργανισμό στο αίμα άρρωστων και ετοιμοθάνατων προβάτων. Στο άρρωστο αίμα, οι Rayer και Νταβέν παρατήρησαν τον βάκιλο που είναι γνωστός σήμερα ως Bacillus anthracis, το αιτιολογικό βακτήριο του άνθρακα. Λίγο αργότερα, ο Rayer δημοσίευσε μια περιγραφή του βάκιλλου σε μια εργασία με τίτλο, Inoculation du sang de rate (1850).

Το 1863, ο Νταβέν έδειξε ότι ο βάκιλος μπορούσε να μεταδοθεί απευθείας από το ένα ζώο στο άλλο. Ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τον αιτιολογικό οργανισμό, αλλά δεν γνώριζε την πραγματική αιτιολογία του. Αργότερα, ο γερμανός μικροβιολόγος Robert Koch ερεύνησε την αιτιολογία του Bacillus anthracis και ανακάλυψε την ικανότητά του να παράγει “σπόρια ηρεμίας” που θα μπορούσαν να παραμείνουν ζωντανά στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα για να χρησιμεύσουν ως μελλοντική πηγή μόλυνσης.

Ο Νταβέν πιστώνεται επίσης για την πρωτοποριακή εργασία στη μελέτη της σήψης (δηλητηρίαση αίματος).