Και η καρδιά μπορεί να πάθει Αλτσχάιμερ

26-12-2016
Το Αλτσχάιμερ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο και την λειτουργία του. Κι όμως! Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως και η καρδιά μπορεί να πάθει το δικό της Αλτσχάιμερ και μάλιστα αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard και του Καρδιαγγειακού Ινστιτούτου του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέκριναν 22 ασθενείς με Αλτσχάιμερ (μέσης ηλικίας 79 ετών), με 35 άτομα χωρίς Αλτσχάιμερ (μέσης ηλικίας 78 ετών).
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας Journal of the American College of Cardiology, έδειξαν πως οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ, λόγω εναπόθεσης του βήτα αμυλοειδούς, είχαν τοιχώματα καρδιάς με μεγαλύτερο πάχος και μικρότερη ικανότητα άντλησης αίματος. Κάτι που φυσικά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί το βήτα αμυλοειδές δεν σχηματίζει μόνο κολλώδεις πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών, αλλά τείνει να συσσωρεύεται και στην καρδιά τους.
Όπως τονισε η επικεφαλής της έρευνας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φεντερίκα ντελ Μόντε «βρήκαμε ότι μερικές μορφές καρδιακής ανεπάρκειας κατά βάση αποτελούν μια νόσο Αλτσχάιμερ της καρδιάς. Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο βιολογικό πρόβλημα, μόνο που στη μία περίπτωση επηρεάζει τον εγκέφαλο, ενώ στην άλλη την καρδιά»
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γιατροί που παρακολουθούν ασθενείς με Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να τους προειδοποιούν για πιθανά καρδιολογικά προβλήματα.
 
«Τελικά, δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο του εγκεφάλου, αλλά για συστημική νόσο», τόνισε η ντελ Μόντε, καθώς αυξημένα επίπεδα της «ένοχης» πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς έχουν βρεθεί και σε άλλους ιστούς ασθενών με Αλτσχάιμερ, όπως στο έντερο, στα νεφρά και στους μυς τους.
 
Η νέα μελέτη θα πρέπει να επιβεβεβαιωθεί από κάποια μεγαλύτερη. Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι δεν έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που μοιάζει με Αλτσχάιμερ.
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: