Κεφίρ σημαίνει ευχαρίστηση!

26-12-2016

Το κεφίρ είναι το γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο μοιάζει με γιαούρτι αλλά παρασκευάζεται με διαφορετικό τρόπο, έχει πιο λεπτή υφή και ιδιαίτερη γεύση. Το όνομα κεφίρ φαίνεται να προέρχεται από την τουρκική λέξη keif που σημαίνει ευχαρίστηση, ακριβώς γιατί από τα αρχαία χρόνια στα βουνά του Καυκάσου είχαν παρατηρήσει πως το «υγρό» αυτό γιαούρτι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το κεφίρ διαφέρει σημαντικά από το γιαούρτι στη σύσταση. Μπορεί και τα δύο προϊόντα να χρειάζονται προβιοτικούς μικροοργανισμούς για να παραχθούν (καλά βακτήρια), αλλά το είδος το μικροοργανισμών αυτών διαφέρει σημαντικά. Συγκεκριμένα το κεφίρ περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία από βακτήρια και ζύμες που μπορούν να αποικίσουν στο έντερό μας (Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, γένη Acetobacter, γένη Streptococcus, Saccharomyces Kefir, Torula Kefir κ.α). Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται οι «σπόροι του κεφίρ» οι οποίοι εκτός από τα προβιοτικά περιέχουν πρωτεΐνες και άλλους μικροοργανισμούς. Οι σπόροι τοποθετούνται μέσα σε γάλα και ξεκινάει η ζύμωση των ζαχάρων από τα βακτήρια για την παραγωγή του κεφίρ.

Το κεφίρ θεωρείται ένα προβιοτικό τρόφιμο, μία έννοια η οποία μελετάται εκτενώς τα τελευταία χρόνια αλλά έχει δημιουργήσει και το δικό της ρεύμα στην αγορά των καταναλωτών. Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το κεφίρ στον οργανισμό είναι πολλά. Κατ’ αρχάς η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη διότι 1 ποτήρι περιέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, σημαντική ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D (30% και 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντίστοιχα), βιταμίνες B και αντιστοιχεί σε 150 θερμίδες κατά μέσο όρο.

 

  • Το κεφίρ στο γαστρεντερικό μας σύστημα: Όπως όλα τα τρόφιμα με προβιοτικά, έτσι και το κεφίρ συμβάλλει στην αποίκιση του εντέρου μας από καλά μικρόβια. Αυτό έχει τεράστια σημασία για την καλή λειτουργία του εντέρου και την αντιμετώπιση ασθενειών και συμπτωμάτων όπως η δυσκοιλιότητα, η διάρροια και το ευερέθιστο έντερο.
  • Το κεφίρ και η δυσανεξία στη λακτόζη: Το κεφίρ είναι ιδανικό γαλακτοκομικό προϊόν για άτομα τα οποία έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, γιατί τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε αυτό τη χρησιμοποιούν σαν τροφή. Σαν αποτέλεσμα απομένε πολύ μικρή ποσότητα λακτόζης στο τελικό προϊόν. Η ποσότητα της λακτόζης στο κεφίρ είναι ακόμη μικρότερη και από εκείνη στο γιαούρτι. Κλινικές μελέτες υποστηρίζουν την ιδιότητα του κεφίρ να μειώνει τα συμπτώματα της κακής απορρόφησης λακτόζης σε άτομα με δυσανεξία.
  • Το κεφίρ σε συνδυασμό με την αντιβίωση: Πολλές φορές οι γιατροί μαζί με την αντιβίωση συνιστούν και την λήψη προβιοτικών, ακριβώς διότι η δυναμική των φαρμάκων καταστρέφει τα καλά μικρόβια δημιουργώντας ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως η διάρροια. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένας στους 5 ανθρώπους διακόπτουν την αντιβίωση πριν ολοκληρώσουν την θεραπεία  λόγω των στομαχικών και εντερικών διαταραχών που προκαλεί. Το κεφίρ, ως μία από τις καλύτερες διατροφικές πηγές προβιοτικών, αποτελεί φυσική λύση στην αντιμετώπιση των παρενεργειών της αντιβίωσης.

 Άλλα οφέλη τα οποία αποδίδονται στο κεφίρ είναι η μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών, η πρόληψη κολπίτιδων στις γυναίκες και η αντιμετώπιση των κολικών στα μωρά. Οι έρευνες όμως για τις ευεργετικές δράσεις του γαλακτοκομικού προϊόντος είναι ακόμα περιορισμένες. Σε αυτό συμβάλλει σημαντικά το γεγονός πως κάθε μπουκάλι κεφίρ διαφέρει από ένα άλλο ως προς τους μικροοργανισμούς που περιέχει. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 400 διαφορετικοί μικροοργανισμοί στα διάφορα προϊόντα κεφίρ.

Καθώς το κεφίρ είναι αρκετά ξινό και στυφό δεν είναι εύκολα αρεστό, είναι όμως μία γεύση που όσο την δοκιμάζεις τόσο την αγαπάς! Αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή όχι μόνο για όσους δεν μεταβολίζουν την λακτόζη, αλλά και για όσους είτε δεν καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά, είτε έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιταμίνη D και ασβέστιο. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν τα παιδιά, οι γυναίκες στη εμμηνόπαυση, άνθρωποι με οστεοπόρωση, ή για την πρόληψη αυτής, και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Πώς μπορείτε να εντάξετε το κεφίρ στην διατροφή σας;

  • Χρησιμοποιείστε το σαν βάση για smoothie, ή απλά αναμείξτε το με χυμό
  • Αντικαταστείτε το γάλα στα δημητριακά, ή για αρχή δοκιμάστε μισό ποτήρι γάλα και μισό κεφίρ μέχρι να συνηθίσετε τη γεύση
  • Χρησιμοποιείστε το σαν τη βάση σε dressing σαλάτας, καθώς θα σας δώσει κρεμώδη υφή. Προσθέστε μυρωδικά, θυμάρι, άνηθο, μαϊντανό, σκόρδο, πιπέρι κλπ.
  • Αντικαταστήστε μέρος ή όλο το γάλα σε μία συνταγή για κουλουράκια, κέικ κλπ.
  • Χρησιμοποιείστε το για να φτιάξετε σπιτικό παγωτό

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

Πηγές:

1. Hertzler SR, Clancy SM. Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion. J Am Diet Assoc. 2003 May;103(5):582-7.

2. Food & Nutrition. MONICA REINAGEL. Kefir: From Russia with Love. 30/6/2014. Last accessed 30/7/2014.

http://www.foodandnutrition.org/July-August-2014/Kefir-From-Russia-with-Love/

3. Today’s Dietitian. Lindsey Getz. Fermented Foods — Are They the Next Big Nutrition Trend? Vol. 14 No. 7 P. 32. July 2012. Last accessed 30/7/2014.

http://www.todaysdietitian.com/newarchives/070112p32.shtml

4. National Kefir Association. Health and Wellness. Last accessed 30/7/2014.

http://nationalkefirassociation.com/HealthandWellness.aspx

 

Tags: kefir, κεφίρ, σπόροι κεφίρ, κεφίρ διατροφική αξία, κεφίρ συνταγή, κεφίρ συνδυασμοί, κεφίρ προβιοτικά, προβιοτικά, πηγές προβιοτικών, γιαούρτι ή κεφίρ, κεφίρ βιταμίνες, κεφίρ εμμηνόπαυση, κεφίρ οστεοπόρωση