Κεράσια στη σαλάτα; Τολμήστε το και εσείς!

13-06-2018

Κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα και άλλα χρωματιστά φρούτα έχουν την τιμητική τους τους μήνες αυτούς. Η άνοιξη και το καλοκαίρι αποτελούν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αγγίξετε το στόχο της ημερήσιας κατανάλωσης τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα. Για να το καταφέρετε αυτό αρκεί να ενσωματώσετε κάποιο φρούτο σε κάθε σας πιάτο, ακόμα και στα κυρίως γεύματά σας! Η συνταγή που ακολουθεί αποτελεί μία γευστική εναλλακτική στη μονοτονία της «μαρουλοσαλάτας».

Η «ανατομία» της σαλάτας

Οι κατανάλωση σαλατικών και φρούτων αποτελεί τη βάση μίας ισορροπημένης διατροφής. Τα οφέλη αυτής της ξεχωριστής ομάδας τροφίμων είναι πολλά, ξεκινώντας από την καρδιά και φτάνοντας μέχρι τον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Εκτός όμως από τα ολιστικά οφέλη της «χορτοφαγίας», κάθε συστατικό μίας συνταγής συνεισφέρει με διαφορετικό τρόπο στην υγεία του σώματος.

  • Κεράσια:Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως ένα τόσο μικρό φρούτο κρύβει μέσα του τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά. Από αυτά ξεχωρίζει το κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την αυξημένη κατανάλωση του νατρίου που βρίσκεται στο αλάτι. Σκεφτείτε το κάλιο ως καλό αγωγό του «ηλεκτρικού ρεύματος» που διαπερνάει το σώμα και κάνει την καρδιά να χτυπάει ρυθμικά. Ένα ακόμη διατροφικό στοιχείο το κερασιών, η φυτική θρεπτική ουσία κουερσετίνη. Η τελευταία, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ελέγχει την παραγωγή της αλλεργιογόνου ουσίας ισταμίνης στον οργανισμό.
  • Σπανάκι:Παρά τις φήμες, το σπανάκι δεν αποτελεί την καλύτερη διατροφική πηγή σιδήρου. Περιέχει όμως λουτεϊνη και ζεαξανθίνη. Τα δύο αυτά στοιχεία με το ιδιαίτερο όνομα, προστατεύουν τα κύτταρα που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, από το ηλιακό φως.
  • Καρύδια:Ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς τα καρύδια θεωρούνται η κορυφαία πηγή των ξακουστών καλών ωμέγα 3 λιπαρών. Τα ωμέγα 3 έχουν αναμέτρητα οφέλη για την υγεία. Δυστυχώς όμως η σύγχρονη διατροφή δεν επιτρέπει την καθημερινή επαρκή πρόσληψή τους. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να χάνετε καμία ευκαιρία να ενσωματώνετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
  • Φέτα:Το παραδοσιακό άσπρο τυρί είναι καλή πηγή ασβεστίου, αλλά και ορισμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β. Σε μία σαλάτα αποτελεί συχνά τη βασική πηγή πρωτεΐνης, απαραίτητη για να μειώσει το αίσθημα της πείνας.

Η συνταγή για τη σαλάτα είναι απλή και περιλαμβάνει το συνδυασμό των παρακάτω υλικών. Σερβίρει 3 με 4 άτομα:

  • Σπανάκι, 6 φλιτζάνια
  • Φέτα, 6 σπιρτόκουτα (180 γραμμάρια)
  • Κεράσια, 1 φλιτζάνι χωρίς κουκούτσια
  • Καρύδια, ½ φλιτζάνι θρυμματισμένα
  • Ξύδι μπαλσάμικο, 6 κουτ. Σούπας
  • Ελαιόλαδο, 3 κουτ. Γλυκού
  • Πιπέρι, αλάτι

Για να δώσετε περισσότερο καλοκαιρινό άρωμα στη σαλάτα μπορείτε να προσθέσετε και άλλα φρούτα, αλλά και μυρωδικά όπως η μέντα και ο δυόσμος! 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com