ΚΕΘΕΑ: Αμφιλεγόμενη η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης

30-05-2017

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης εγείρουν σημαντικά ζητήματα γιατί ενδεχομέως ενθαρρύνουν τη χρήση ενισχύοντας τις “πιάτσες” και μειώνοντας το κίνητρο για θεραπεία, υποστηρίζει το ΚΕΘΕΑ προσθέτωντας ότι  η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης προβάλλεται από πολλές πλευρές ως  καινοτόμος και «σωτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν την αντίθετη άποψη.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης σε δρόμους και δημόσιους χώρους της Αθήνας, μέσα από τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης,επισημαίνει τα εξής: Το ΚΕΘΕΑ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος εδώ και πολλά χρόνια -και ιδιαίτερα από το ξεκίνημα της κρίσης-  μέσα από προγράμματα φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας των εξαρτημένων στον δρόμο, τη λειτουργία χώρων διημέρευσης και υποστήριξής τους, τη διασύνδεσή τους με υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, υγείας και απεξάρτησης. Ωστόσο, σε σχέση με τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης διατηρεί πολύ σοβαρές επιφυλάξεις.

Η Αθήνα δεν χρειάζεται αποσπασματικά και αμφιλεγόμενα μέτρα υπογραμμίζει το ΚΕΘΕΑ. “Χρειάζεται έναν μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα αξιολογεί τις ανάγκες και θα προσφέρει όλο το εύρος των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνεται στους διαφορετικούς βαθμούς εξάρτησης και κοινωνικού αποκλεισμού του πληθυσμού των χρηστών αλλά και στις πολλαπλές ανάγκες κάθε ατόμου ξεχωριστά. Διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται”.