Κι όμως! Η εξάσκηση δεν φέρνει το τέλειο

26-12-2016

Υπάρξει μια ξένη ρήση που λέει πως η εξάσκηση κάνει κάτι τέλειο. Φαίνεται όμως πως στην πραγματικοτητα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων δείχνει πως όταν θέλει να γίνει ο καλύτερος, πρέπει να διαθέτει και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεν αρκεί μόνο η εξάσκηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan της Αυστραλίας έκαναν μετά-ανάλυση παλαιότερων ερευνών προκειμένου να διαπιστώσουν εάν όντως η εξάσκηση είναι αρκετή για να τελειοποιήσει κανείς κάτι.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Current Directions in Psychological Science, έδειξαν πως η αφοσίωση και η εξάσκηση μπορούν να μας φέρουν σε ένα πολύ καλό επίπεδο αλλά την τελειότητα μπορεί κανείς να φτάσει μόνο εάν διαθέτει χαρακτηριστικά, όπως ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης και η καλή λειτουργική μνήμη.
 
Όπως γράφουν οι ερευνητές, η σκληρή ή παρατεταμένη εξάσκηση δεν αντισταθμίζει την έλλειψη άλλων σημαντικών χαρακτηριστικών που αφορούν κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά.
 
Οι ερευνητές σημειώνουν πως υπάρχει μια θεωρία που πρεσβεύει ότι αποδίδουμε καλύτερα σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η μουσική και το σκάκι, εάν εξασκούμαστε περισσότερο.
 
Όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζουλιέρμο Καμπιτέλι «είναι γεγονός πως απ’ όσους γίνονται οι κορυφαίοι του είδους τους, άλλοι πετυχαίνουν με 3.000 ώρες εξάσκηση και άλλοι με 30.000».
 
Ο Δρ. Καμπιτέλι και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως όσοι ήταν καλύτεροι στο να διαβάζουν άγνωστες νότες και αμέσως να παίζουν ένα μουσικό έργο, είχαν καλύτερη λειτουργική (ή ενεργή) μνήμη.
Η λειτουργική μνήμη είναι η ικανότητα να διατηρεί κανείς ενεργές στη μνήμη του τις πληροφορίες που του χρειάζονται για να διεκπεραιώνει πολύπλοκες δραστηριότητες.
 
Αντίστοιχα, για να γίνει κανείς κορυφαίος σκακιστής, πρέπει να διαθέτει υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τον γενικό πληθυσμό και επίσης να διαθέτει άριστη λειτουργική μνήμη.
 
Η ανάλυση έδειξε ακόμη πως μόνο το 82% των ενηλίκων σκακιστών είναι δεξιόχειρες, έναντι του 90% του γενικού πληθυσμού. Το εύρημα αυτό ενδεχομένως υποδηλώνει μια διαφορά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία εντείνει σε μερικούς ανθρώπους τις χωροταξικές ικανότητες, επιτρέποντάς τους να διαπρέπουν στο σκάκι.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: