Κικίλιας: “Δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων” – Τι είπε για τους εμβολιασμούς και τον ΕΟΔΥ

04-12-2020

Απαντήσεις σε όλα τα επίμαχα θέματα που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας σχετικά με το υπουργείο Υγείας και τη διαχείριση της πανδημίας, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι το επόμενο 24ωρο μετά την άφιξή των εμβολίων στη χώρα μας, θα αρχίσουμε τους εμβολιασμούς, ενώ σημείωσε ότι προς το παρόν θα πρέπει να ξεχάσουμε την άρση του lockdown.

«Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο Ε.Σ.Υ., δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλάμε για άρση των μέτρων», σημείωσε ο υπουργός σχετικά με το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Συμπλήρωσε δε, πως «ότι αποφασίσει η Κυβέρνηση θα είναι συνάρτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να υπάρχει πάνω από όλα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η δυνατότητα να μπορεί να αναπνεύσει η μέση ελληνική οικογένεια, να μπορεί να στηριχθεί η κοινωνία. Δεν είμαστε μακριά από το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή. Νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε».

Η Επιτροπή Επιδημιολόγων συνεδριάζει καθημερινά αν χρειαστεί και αναλύει τα δεδομένα για όλες τις ανάγκες που παρουσιάζονται στη χώρα. «Προφανώς, αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν»

Κικίλιας: “Οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν την επόμενη μέρα της παράδοσης των εμβολίων”

«Από τη στιγμή που θα πάρει ένα ή περισσότερα εμβόλια έγκριση, το αμέσως επόμενο 24ωρο από όταν φτάσουν στη χώρα μας θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό. Είμαστε οι πρώτοι μαζί με τους Γερμανούς που ανακοινώσαμε το πρόγραμμά μας για τον εμβολιασμό, τα logistics, πού θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, πώς αυτό θα ξεδιπλωθεί, πόσα εμβολιαστικά κέντρα, πόσο προσωπικό, πόσοι πολίτες κάθε μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα, γιατί τα εμβόλια έχουν διαφορετικές προδιαγραφές το ένα από το άλλο. Όμως, με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως είπε μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του STAR, γίνεται η προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς μας, σε ευπαθείς ομάδες, στους μεγάλους σε ηλικία, σε γηροκομεία, σε κέντρα ειδικής φροντίδας και μετά σιγά-σιγά στον πληθυσμό μας, με τάξη.

Απαιτείται να ενημερωθεί ο πληθυσμός, πόσο ευεργετικά είναι τα εμβόλια, τόνισε ο υπουργός Υγείας και πώς μπορεί να μας επιστρέψουν σε μια μερική κανονικότητα. «Θα προχωρήσουμε έτσι και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», συμπλήρωσε.

Κικίλιας: «Κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές στην εθνική προσπάθεια»

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα καταγγελόμενα «διπλά μητρώα» του ΕΟΔΥ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι όλοι οι επιστήμονες της χώρας έχουν διαψεύσει την ύπαρξή τους. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τις «διπλές καταγραφές» του ΕΟΔΥ, οι ίδιοι οι κορυφαίοι επιστήμονές μας έχουν βγει σε εσάς και σε όλα τα κανάλια ένας-ένας, ο κύριος Σύψας, ο κύριος Μαγιορκίνης, η κυρία Παπαευαγγέλου, ο κύριος Γώγος και πολλοί άλλοι, και διαψεύδουν το ότι μπορεί να υπάρχει διπλό σύστημα στον ΕΟΔΥ. Υπάρχει το Μητρώο COVID στην ΗΔΙΚΑ, όπου καταγράφονται όλα».

Αναφορικά με το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», που σημειώνει ότι υπήρξε σπατάλη εθνικών πόρων στον διαγωνισμό για την προμήθεια των rapid test που αγόρασε η χώρα για τους ελέγχους του κορονοϊού, ο κ. Κικίλιας, τόνισε:

«Η χώρα έφερε 1,5 μήνα πριν την υπόλοιπη Ευρώπη rapid tests, προδιαγραφών Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με νόμιμες διαδικασίες και διαγωνισμό μέσα από την ΙΦΕΤ Α.Ε., όπως ορίζουν οι νόμοι. Τα αξιοποίησε ξεκινώντας από τη Μόρια, θυμάστε πριν από 2 μήνες τις συρροές που είχαμε, και έπειτα σε όλη τη χώρα. Είναι τεστ της Abbott, μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο. Είναι ποτέ δυνατόν μέσα σε όλη αυτή την προσπάθεια και τον «πόλεμο», κάποιοι να προσπαθούν να αμφισβητήσουν το προφανές; Και στέλνει, λοιπόν, η εταιρεία επιστολή και λέει: ναι, κύριοι, είμαστε η Abbott και μας εκπροσωπεί ο τάδε εκπρόσωπος εδώ στην Ελλάδα και υπάρχει και μέσα στο διαγωνισμό η συγκεκριμένη παραδοχή»

Ο διαγωνισμός έγινε, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «με τη φθηνότερη τιμή, με διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση και σύμφωνα με το νόμο». «Πήραμε συγχαρητήρια από όλη την Ευρώπη και μας ακολουθούν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι στον τρόπο του testing».