Κικίλιας: Δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και η δημιουργία νέων ΜΕΘ

Βασίλης Κικίλιας
13-05-2020

Τη διαβεβαίωση ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να ενισχύεται με προσωπικό και θα δημιουργηθούν νέες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έδωσε από τη βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας για τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για την επόμενη μέρα μετά τη κρίση, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι θα μονομοποιηθούν στο ΕΣΥ, όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές:

«Την επόμενη μέρα της κρίσης, είναι δέσμευση της κυβέρνησής μας πως θα μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο 942 προσλήψεις μόνιμων γιατρών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα φθάσουν τις 1.200.

«Στόχος μας είναι να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε: «Έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη ζωή των ασθενών. Η ζωή είναι προϋπόθεση ύπαρξης όλων των άλλων αξιών και είναι εκτός οποιασδήποτε σύγκρισης ή ιεράρχησης. Και φυσικά, χωρίς το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τόσο μεγάλο σχέδιο».

«Η επόμενη μέρα της κρίσης δεν είναι αύριο, είναι τώρα», είπε και σημείωσε ότι ήδη βάσει σχεδιασμού προχωράει άμεσα «η κατασκευή νέων ΜΕΘ και η λειτουργική αναμόρφωση νοσοκομείων όπως “ΚΑΤ”, “Ευαγγελισμός”, “Σωτηρία”, “Παπανικολάου” και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας», ανέφερε.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμα ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με νέο προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τις 4.000. «Χθες ήταν 4.150 -495 ιατροί, 2.085 νοσηλευτικό και 1.570 λοιπό προσωπικό- όταν ο αρχικός προγραμματισμός μιλούσε για 2.000 ενώ οι νέες εγκρίσεις ξεπερνούν πια τις 5.000. Είναι μια ακόμα σαφής απόδειξη, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν λογάριασε το κόστος προκειμένου να ενισχύσει σε έμψυχο δυναμικό τις Μονάδες Υγείας σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε.