Κικίλιας: Εισηγούμαι καθολικό lockdown στην Αττική – SOS εκπέμπει το ΕΣΥ στην Αθήνα

Κικίλιας
09-02-2021

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας στο OPEN το πρωί της Τρίτης, τα αυστηρότερα μέτρα και το καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική είναι πιθανό, προσθέτοντας ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, ενώ στην περίπτωση που τα κρούσματα και τα δεδομένα που θα προκύψουν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», όπως αυτό του περασμένου Μαρτίου.

Ο υπουργός παρουσίασε τους αριθμούς νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Συγκεκριμένα, όπως είπε, η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην εν λόγω Περιφέρεια ανέρχεται πλέον στο 70%.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Σε ερώτηση αν το καθολικό lockdown στην Αττική θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Αυξημένες εμφανίζονται οι νοσηλείες σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί του “Σωτηρία” και άλλων νοσοκομείων τονίζουν ότι έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευομένων ασθενών σε όλη την πανδημία.