Κικίλιας: «Οι ιδιώτες γιατροί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας»

10-03-2021

Κίνητρα οικονομικά, φορολογικά και διοικητικά έχει δώσει στους ιδιώτες γιατρούς το Υπουργείο Υγείας, για να ενταχθούν στη μάχη κατά της πανδημίας, ωστόσο, η ανταπόκρισή τους είναι εξαιρετικά μικρή.  Έκκληση για μια ακόμη φορά κάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μέσω της προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Θεανώς Καρποδίνη.

Με πολλαπλές εκκλήσεις ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας καλεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια στη μάχη κατά της COVID-19. Έτσι, με επιστολή του προς τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη της ζητά να πράξει τα δέοντα, προκειμένου οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού να ενισχύσουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

«Σε μία άνιση μάχη που δίνεται αδιάλειπτα εδώ και ένα χρόνο, οι ιδιώτες γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι της κοινωνίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ.

Τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, είναι σημαντικά:

  • μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, η οποία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
  • αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες (εφόσον συμμετέχουν) ίση με αυτή του Επιμελητή Β’,
  • μοριοδότηση στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων του Ε.Σ.Υ. αντίστοιχη όσων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές για όσους συνεργαστούν (αφορά μόνο όσους ιατρούς συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ. δυνάμει του δέκατου τέταρτου άρθρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ, η οποία κυρώθηκε με το αρ. 1 του ν.4690/2020).