Κικίλιας: Τελεσίγραφο Κικίλια προς τους γιατρούς “Ενταχθείτε στο ΕΣΥ ή επιστράτευση!” – Ποια νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη

17-03-2021

“Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση έκτακτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ”, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά   όλη η Ελλάδα γίνεται  ενιαία  υγειονομική περιφέρεια και όπου χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές.

Το ΕΣΥ πιέζεται και ειδικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια που παρατηρείται διασπορά του ιού,  είπε ο υπουργός, απευθύνοντας έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το ΕΣΥ. Εάν δεν ανταποκριθούν εντός των επόμενων 48 ωρών θα εισηγηθεί προς τον πρωθυπουργό, όπως είπε, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη υγειονομικών υπηρεσιών και επιστράτευση γιατρών.  «Θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών γιατρών για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα την δυναμικότητα του ΕΣΥ στην Αττική σήμερα. Στην Αττική, όπως είπε, σήμερα λειτουργούν  381 κλίνες ΜΕΘ covid  και 2.961 απλές  κλίνες.

Πώς θα ενισχυθεί το ΕΣΥ

«Το χειρότερο σενάριο ακολούθησε η διασπορά της νόσου», τόνισε ο κ. Κικίλιας. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας συνδράμει και ο ιδιωτικός τομέας  όπως σημείωσε, με την παραχώρηση 550 κλινών, από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid. Από αυτές, τις 300 παραχωρεί το Hellenic Health Care Group, 100 το ΙΑΣΩ Group, και ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών ακόμη 50 κλίνες.

Από κλίνες Covid παραχωρεί 100 κλίνες, εκ των οποίων οι 60 η Ευρωκλινική Αθηνών και η Βιοϊατρική 40. Προστίθενται άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο. Στο ΕΣΥ ενσωματώνεται επίσης το 251 νοσοκομείο της Αεροπορίας και μπαίνει στο σύστημα εφημεριών.

Συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι 650.  Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Παπαευσταθίου: Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση στο ΕΣΥ

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ανέφερε ότι σε ένα χρόνο πανδημίας οι διακομιδές σε όλη την χώρα έφτασαν τις 61.000 και έγιναν 100 αεροδιακομιδές. Τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περισσότερες από 200 διακομιδές στην Αττική.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ covid είπε ότι συνεχώς προστίθενται στο σύστημα νέες και γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες.

“Παρακολουθούμε την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας”, είπε ο κ. Παπαευσταθίου. “Παρά την κρισιμότητα της κατάσταση θα μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι”, κατέληξε.