Κίνδυνος εξάπλωσης της ηπατίτιδας λόγω της κρίσης

26-12-2016

Εφιαλτικές διαστάσεις μπορεί να λάβει η εξάπλωση της ηπατίτιδας Β και C στην Ελλάδα της κρίσης, καθώς όλο και περισσότεροι αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε θεραπείες και δη τις πιο ακριβές και αποτελεσματικές, ενώ το ακόμη κρισιμότερο είναι η αύξηση εκείνων οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις. Με δεδομένο το γεγονός ότι μόλις ένας στους 4 ή 5 Έλληνες που νοσεί το γνωρίζει, γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος εξάπλωσης.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος  καλεί την κυβέρνηση να υποστηρίξει τη νέα στρατηγική του ΠΟΥ με τον καθορισμό αντίστοιχων στόχων  για την εξάλειψη αυτής της ασθένειας δολοφόνου. Βασικό στοιχείο της στρατηγικής, αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση, ο έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών και χορήγηση της κατάλληλης αντιϊκής αγωγής  μπορεί να οδηγήσουν στην πλήρη ίαση της Χρόνιας Ιογενούς Ηπατίτιδας

Το νέο Πλαίσιο Δράσης, όπως ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, κατά τη διάρκεια σχετικής Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας, στις 28 Ιουλίου,  παρέχει ένα  παγκόσμιο όραμα  για την πρόληψη και τον έλεγχο της Χρόνιας  Ιογενούς Ηπατίτιδας  και περιγράφει τέσσερις άξονες δράσης που θα πρέπει να υιοθετηθούν από τις  κυβερνήσεις των  χωρών,  με άμεσο στόχο την  ανάπτυξη αποτελεσματικής στρατηγικής  και σχεδίων δράσης  σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες για την σωστή αντιμετώπιση  της Ηπατίτιδας.

“Η Ηπατίτιδα είναι πιο κοντά από ό, τι νομίζετε, με περίπου 1 στους 12 ανθρώπους παγκόσμια (500.000.000) να πάσχουν από Ηπατίτιδα Β & C ενώ πεθαίνουν κάθε χρόνο  από την  ασθένεια 1.500.000 άνθρωποι . Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των φορέων του HIV / AIDS. Στην χώρα μας,  400.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα Β ή C και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν»  δήλωσε ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ κος Ιωάννης Κοσκίνας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ήπατος.

«Οι κατευθυντήριες οδηγίες και ενέργειες από τον ΠΟΥ είναι ένα ουσιαστικό βήμα στον αγώνα εναντίον αυτής της παγκόσμιας επιδημίας, συνέχισε ο κος Κοσκίνας. Έρχεται  δε δύο χρόνια μετά τη ανακοίνωση ενός ιστορικού Ψηφίσματος  (WHA)   σχετικά με την ιογενή ηπατίτιδα B&C (WHA63.18), η οποία για πρώτη φορά περιγράφει  τις ενέργειες που πρέπει να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις για να βελτιώσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και  τον έλεγχο, την παρακολούθηση , την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας  από τους ειδικούς επαγγελματίες υγείας.  

Σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα, η Γραμματεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  ενέταξε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα  για την  ύπουλη αυτή ασθένεια  στο Τμήμα που αφορά τις πανδημίες και της επιδημίες. 

Η πρόκληση για τις κυβερνήσεις και βεβαίως και για την ελληνική είναι πλέον να ενεργοποιήσει αυτό το Σχέδιο Δράσης  και να πετύχει μετρήσιμα αποτελέσματα  στη μάχη κατά της Χρόνιας Ιογενούς  Ηπατίτιδας.

Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας δυσχεραίνει την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνιες ιογενείς ηπατίτιδες γιατί αφενός μεν πολλοί ασθενείς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη, αφετέρου δε οι απαιτούμενες μοριακές τεχνικές διάγνωσης παραμένουν χωρίς κοστολόγηση.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό μήνυμα  της φετινής 3ης Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας, επεσήμανε ο κος Ιωάννης Βλαχογιαννάκος,  Επικ. Καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ  και Γενικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, είναι  η αντιμετώπιση του στιγματισμού των ασθενών και η καταπολέμηση της άγνοιας .

Αυτή η άγνοια  οδηγεί τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι δεν κινδυνεύουν,  τους αποτρέπει από  το να υποβληθούν σε εξετάσεις και να αρχίσουν θεραπεία και  αποσπά την προσοχή της κοινής γνώμης από τα μηνύματα  ευαισθητοποίησης. 

Έτσι, αφενός  μεν αυξάνεται ο κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης, λόγω ανεπαρακούς ενημέρωσης  για τους τρόπους μετάδοσης  και αντιμετώπισης, αφετέρου δε ενισχύεται ο στιγματισμός των φορέων και των πασχόντων.

Κι όμως η Χρόνια Ιογενής Ηπατίτιδα είναι ένα νόσημα που αντιμετωπίζεται και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ιαθεί πλήρως, εφόσον βέβαια υπάρξει αποτελεσματικότερος εντοπισμός των ασθενών και στη συνέχεια η χορήγηση της κατάλληλης αντιικής αγωγής.

Στη θεραπευτική προσέγγιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, βασικός στόχος είναι η επίτευξη μακροχρόνιας ιολογικής ύφεσης, ενώ στη χρόνια ηπατίτιδα C στόχος της θεραπείας είναι η εκρίζωση του ιού.

H πρόληψη της λοίμωξης, από τους ιούς στηρίζεται στην ενημέρωση των ομάδων αυξημένου κινδύνου σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και κυρίως στην εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού έναντι των ιών ηπατίτιδας Α και Β.