Κινητά: Γιατί δεν πρέπει να κοιμόμαστε δίπλα τους

26-12-2016

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να κοιμόμαστε με τα κινητά δίπλα μας. Σε ετοιμότητα για να δεχτούμε οποιοδήποτε μήνυμα ή ειδοποίηση μας έρθει. Άλλοι έχουμε τα κινητά δίπλα στο κρεβάτι όταν κοιμόμαστε γιατί τα χρησιμοποιούμε κι ως ξυπνητήρια. Πρέπει όμως; Σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων όχι.

Ερευνητές από την Κλινική Ύπνου του Λονδίνου (The Sleep School of London) έκαναν τις σχετικές έρευνες και έβγαλαν τα συμπεράσματα τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οκτώ στους δέκα ανθρώπους κοιμούνται έχοντας το κινητό ενεργοποιημένο δίπλα από το κρεβάτι τους. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς το χρησιμοποιούν και ως ξυπνητήρι.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Guy Meadows είπε πως «κοιμόμαστε καλύτερα όταν το κινητό μας βρίσκεται έξω από το δωμάτιο και όχι δίπλα στο κρεβάτι» και προσθέτει πως οι περισσότεροι από αυτούς που κοιμούνται με το κινητό κοντά ή δίπλα από το κρεβάτι τους, παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, αϋπνίες, δεν ξεκουράζονται καλά και συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας υποφέρουν από πονοκεφάλους και ζαλάδες.

Τι γίνεται όμως και με την ακτινοβολία; Όπως εξηγεί ο Δρ. Meadows, στην πραγματικότητα ο παράγοντας που μας επηρεάζει είναι το φως από τις οθόνες τους και όχι η ίδια η ακτινοβολία.

«Το φως ενεργοποιεί τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, την περιοχή του ματιού που μεταφέρει τα μηνύματα στον εγκέφαλο. Τα φωτοευαίσθητα κύτταρα ενημερώνουν το σώμα μας για το τι ώρα είναι. Αυτά ευθύνονται για την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης –η οποία μας προκαλεί νύστα- και της κορτιζόλης, η οποία μας ξυπνά», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει πως  «το φως που εκπέμπεται από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχει μεγάλες ποσότητες του μήκους κύματος φωτός που βγάζει το μπλε χρώμα, το οποίο έχει μεγαλύτερη διεγερτική δράση στο μάτι. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως, εξαιτίας μιας χρωστικής που καλείται μελανοψίνη».

Τι συμβουλεύουν λοιπόν οι ειδικοί; Ο καθηγητής Neil Stanley, ειδικός σε θέματα ύπνου λέει πως για να έχει κανείς έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο, πρέπει να νιώθει ασφάλεια και να μην έχει ανησυχία για τίποτα. Κάτι που το κινητό δίπλα από το κρεβάτι δεν του εξασφαλίζει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό
Ο ύπνος ανεβάζει τη σεξουαλική διάθεση της γυναίκας