Κινητό: 4 τρόποι με τους οποίους ο εθισμός στο κινητό επηρεάζει την καθημερινότητα μας

ανδρικό χέρι κρατά ένα κινητό
31-12-2019

Στις ημέρες μας ο εθισμός στο κινητό είναι πάρα πολύ συχνός. Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%) είναι τόσο εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνο του που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό σε αυτό. Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Τότε εκδηλώνει άγχος… ακόμα και συμπτώματα πανικού.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου (King’s) ανέλυσαν στοιχεία από 41 έρευνες. Αυτές αφορούσαν περίπου 42.000 νέους έως 20 ετών. Οι εννέα έρευνες είχαν γίνει στην Ευρώπη, οι δύο στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στην Ασία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «BMC Psychiatry».
Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σαμάνθα Σον και οι συνεργάτες της κατέληξαν στους 4 τρόπους με τους οποίους ο εθισμός στο κινητό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας.

Οι 4 σοβαρότατες συνέπειες από τον εθισμό στο κινητό

Η μελέτη (μετα-ανάλυση) επιβεβαιώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νέων (από το 10% έως το 30% ανάλογα με την κάθε μελέτη, με μέσο όρο το 23%) κάνει «προβληματική» χρήση του κινητού του. Μεταξύ άλλων, αδυνατεί να ελέγξει το χρόνο που περνάει με το τηλέφωνο του. Το χρησιμοποιεί τόσο πολύ που αυτό γίνεται σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων. Η εθιστική αυτή συμπεριφορά συχνά συνδέεται με άλλα προβλήματα, όπως:

  • άγχος
  • καταθλιπτική διάθεση
  • έλλειψη ύπνου
  • μειωμένη απόδοση στις σπουδές

«Δεν είμαστε βέβαιοι αν φταίει το ίδιο το κινητό που γίνεται εθιστικό ή οι εφαρμογές που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται δημόσια επίγνωση του προβλήματος της χρήσης κινητών από παιδιά και νέους. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πόσο χρόνο τα παιδιά τους περνάνε με τα τηλέφωνα τους», δήλωσε η ερευνήτρια Νικολά Καλκ.

«Οι εθισμοί μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική υγεία και την καθημερινή λειτουργία, συνεπώς είναι ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της προβληματικής χρήσης των smartphones», ανέφερε η Σον. Αν και την τελευταία δεκαετία έχουν εμφανίσει αύξηση τόσο η χρήση των κινητών από τα παιδιά και τους νέους, όσο και οι ψυχικές διαταραχές, δεν έχουν πάντως πειστεί ακόμη όλοι οι επιστήμονες ότι υπάρχει πράγματι σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στη συχνή χρήση κινητού και σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κινητό: Γιατί δεν πρέπει να το κρατάμε όταν τρέχουμε