Κινητό: Γιατί δεν πρέπει να το έχετε επάνω στο γραφείο

άντρας δουλεύει και κοιτάει το κινητό που έχει στο γραφείο
14-07-2020

Όλοι μας όταν δουλεύουμε έχουμε το κινητό μας δίπλα μας. Επάνω στο τραπέζι. Μήπως όμως αυτό δεν είναι σωστό; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως για να μείνουμε συγκεντρωμένοι όσο εργαζόμαστε πρέπει να απομακρύνουμε το κινητό μας από το γραφείο. Για μέγιστη απόδοση πρέπει να το αφήσουμε το σε άλλο χώρο.

Αυτό που πλέον έχει γίνει για πολλούς η προέκταση του εαυτού τους επηρεάζει την απόδοση στον χώρο εργασίας σε μεγάλο βαθμό καθώς αποσπά την προσοχή, ακόμα κι αν είναι στο «αθόρυβο».

«Άθελά μας έχουμε το νου μας στο κινητό: εάν χτυπήσει το τηλέφωνο, εάν λάβουμε κάποιο μήνυμα, με λίγα λόγια, η παρουσία του και μόνο, έχει αντίκτυπο στην γνωστική μας λειτουργία», επισημαίνουν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Ο βοηθός καθηγητής McCombs Adrian Ward διενήργησε μελέτη σε δείγμα 800 χρηστών smartphone.

Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις της χρήσης του τηλεφώνου στη γνωστική ικανότητα, αλλά ο Αμερικανός επιστήμονας ήταν ο πρώτος που διενήργησε μελέτη που ερευνά την επίδραση της παρουσίας smartphone.

Το κινητό πάνω στο γραφείο

Τον Οκτώβριο του 2015, έρευνα έδειξε ότι οι χρήστες smartphone περνούν περίπου πέντε ώρες την ημέρα στα τηλέφωνά τους.

Ωστόσο, αυτό που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα μας αποπροσανατολίζουν από τον στόχο μας ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Στην επίμαχη μελέτη, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: Η πρώτη ομάδα είχε τα smartphone πάνω στο γραφείο τους.

Η δεύτερη ομάδα είχε τα smartphone μέσα στην τσέπη ή την τσάντα.

Η τρίτη ομάδα είχε τα smartphone σε άλλο δωμάτιο.

Όλα τα τηλέφωνα είχαν χαμηλώσει τον ήχο για να μην ακούγονται. Οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που απαιτούν πλήρη συγκέντρωση.

Οι συμμετέχοντες που είχαν το τηλέφωνο σε άλλο δωμάτιο, είχαν σαφώς καλύτερες επιδόσεις απ΄αυτούς που το είχαν πάνω στο γραφείο τους. Τα πήγαν λίγο καλύτερα απ’ αυτούς που τα είχαν βάλει μέσα στις τσέπες ή τις τσάντες τους.

Η ικανότητα συγκέντρωσης στον εργασιακό χώρο μειωνόταν ανεξάρτητα από το αν το τηλέφωνο ήταν ανάποδα ή απενεργοποιημένο.

«Με την παρουσία του κινητού πάνω στο γραφείο καταγράφεται κάτι σαν εγκεφαλική διαρροή», όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πώς θα απολυμάνουμε σωστά το κινητό μας