Κινητό: Η πολύ συχνή χρήση συνδέεται με κακή διατροφή και αυξημένο βάρος στους εφήβους

χέρια που κρατάνε τα κινητά τους
09-06-2021

Όλοι μας κυκλοφορούμε όλη μέρα με το κινητό μας στο χέρι. Από εκεί επικοινωνούμε με τους φίλους μας, μπαίνουμε στα social media, παίζουμε παιχνίδια, ακούμε μουσική… βλέπουμε ακόμα και ταινίες. Τώρα όμως μια νέα μελέτη από τη Νότια Κορέα δείχνει πως όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει μέσα στη μέρα ένας έφηβος στο κινητό, στο smartphone του, τόσο περισσότερο ρέπει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές.

Αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος των εφήβων μπορεί να έχει ακόμα και η μέτρια χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου.

Το κινητό και η διατροφή

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Χάνα Οχ του Πανεπιστημίου της Κορέας. Κι έκαναν τη διαδικτυακή παρουσίαση στο διεθνές συνέδριο για θέματα επιστήμης της διατροφής «Nutrition 2021 Live Online».
Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 53.000 εφήβους 12 έως 18 ετών. Η μελέτη συσχέτισε τις υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές καθώς και τις ανθυγιεινές με το χρόνο ημερήσιας χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

Διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερες από πέντε ώρες στο κινητό τους καθημερινά, ήταν πιθανότερο να διατρέφονται με ανθυγιεινό τρόπο. Αυτό πάντα σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους αφιέρωναν λιγότερες από δύο ώρες τη μέρα στο smartphone τους.

Τι δείχνει η έρευνα

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά και στους εφήβους. Όμως, λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τις επιπτώσεις του χρόνου μπροστά από μια οθόνη smartphone πάνω στη διατροφή και στην παχυσαρκία. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι τόσο ο χρόνος χρήσης του έξυπνου κινητού τηλεφώνου όσο και το είδος του περιεχομένου που βλέπει ο έφηβος σε αυτό, μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή και την παχυσαρκία στους εφήβους», δήλωσε η Οχ.

Η παχυσαρκία τείνει να αυξηθεί σε πολλές χώρες. Τα παχύσαρκα παιδιά είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι και ως ενήλικες. Έτσι, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Οι αιτίες για τη συσχέτιση κινητού τηλεφώνου-διατροφής, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ποικίλες. Για παράδειγμα:

  • το επιθετικό και παραπλανητικό ψηφιακό μάρκετινγκ ανθυγιεινών τροφίμων
  • η «αφηρημένη» κατανάλωση τροφίμων κατά τη χρήση του κινητού
  • ο ανεπαρκής ύπνος
  • η ελλιπής σωματική άσκηση

Από την άλλη, επεσήμαναν ότι τα smartphones μπορούν να αξιοποιηθούν για να βελτιωθεί η υγεία των εφήβων, για παράδειγμα μέσω ψηφιακών εφαρμογών (apps) που βοηθούν στην παρακολούθηση της σωστής διατροφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κινητό: Γιατί δεν πρέπει να το έχετε επάνω στο γραφείο