Κινητό: Πως βάζει σε κίνδυνο την όραση μας

γυναίκα μιλάει στο κινητό
21-01-2020

Όλοι μας κυκλοφορούμε με ένα κινητό στο χέρι όλη μέρα. Με αυτό μιλάμε, με αυτό παίζουμε παιχνίδια, με αυτό μπαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτό μαθαίνουμε ακόμα και τα νέα ή βλέπουμε ταινίες.

Και μπορεί να μας έχει γίνει απαραίτητο, η άμετρη χρήση του κινητού ωστόσο, αλλά και του τάμπλετ, μπορεί να βλάψει την όραση μας.

Η έρευνα για το κινητό και την όραση

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη βραδινή χρήση του. Όπως έδειξε νέα έρευνα, γυναίκες που είχαν τη συνήθεια να κοιτάζουν το κινητό τους στο σκοτάδι, είχαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια προσωρινής απώλειας όρασης μέχρι και 15 λεπτά το βράδυ ή το πρωί.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, μια και κοιτούσαν την οθόνη του τηλεφώνου με το ένα μάτι, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μία ανομοιομορφία στην προσαρμογή των οφθαλμών, αφού το ένα μάτι προσαρμόζεται στο φως και το άλλο στο σκοτάδι.

Τι λένε οι ειδικοί

Πάντως, οι ερευνητές είναι καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας πως παρά την παροδική τύφλωση δεν έχει προκληθεί κάποια μόνιμη βλάβη στα μάτια, αλλά καλό θα ήταν να αποφευχθεί η συγκεκριμένη συνήθεια στο μέλλον.

Το έντονο φως εμποδίζει τον εγκέφαλο να παράγει μελατονίνη, μια ουσία που είναι απαραίτητη για να μας πάρει ο ύπνος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κινητό: 4 τρόποι με τους οποίους ο εθισμός στο κινητό επηρεάζει την καθημερινότητα μας