Κινητό: Τα περισσότερα παιδιά στη Βρετανία κοιμούνται με το smartphone δίπλα στο κρεβάτι

παιδιά παίζουν με το κινητό τους
31-01-2020

Όλοι μας κυκλοφορούμε με ένα κινητό στο χέρι όλη μέρα. Αυτή η συνήθεια έχει περάσει και στα παιδιά μας. Τώρα, νέα έρευνα που έγινε στη Βρετανία δείχνει πως περισσότερα από τα μισά παιδιά που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι κοιμούνται με το κινητό τους τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι τους.

Βλέπουν το κινητό στον… ύπνο τους

Οπως προέκυψε από την ετήσια έρευνα για τη χρήση της τεχνολογίας από τους νέους με τίτλο Childwise, τα παιδιά αποκτούν κινητό σε μικρότερη ηλικία με τα περισσότερα να έχουν το δικό τους κινητό μέχρι τα επτά τους χρόνια.

Ο μέσος όρος που περνούν με το κινητό τα παιδιά και oi έφηβοι ηλικίας 7-16 ετών είναι τρεις ώρες και 20 λεπτά καθημερινά. Ο ερευνητής Σάιμον Λέγκετ λέει ότι τα κινητά μπορούν να «κυριαρχήσουν στις ζωές των παιδιών».

Όταν τα παιδιά έχουν πάντα τόσο άμεση πρόσβαση στα κινητά, εξηγεί ο ίδιος, είναι δύσκολο για τους γονείς να θέτουν όρια στη χρήση που κάνουν τα παιδιά τους. Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 2.200 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 5 με 16 ετών. Δείχνει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές των νέων.

  • Το 57% των ερωτηθέντων παιδιών έχουν πάντα το κινητό δίπλα στο κρεβάτι τους.
  • Το 44% αισθάνονται «άβολα» αν βρεθούν κάποια στιγμή χωρίς σήμα.
  • Το 42% απάντησαν ότι έχουν πάντα μαζί τους το κινητό τους και ότι δεν το απενεργοποιούν ποτέ.

Παρότι τα παιδιά αποκτούν κατά μέσον όρο κινητό σε μικρότερη ηλικία, τα 11 χρόνια, δηλαδή η ηλικία που τα παιδιά ξεκινούν το Γυμνάσιο, παραμένει εκείνη κατά την οποία η κατοχή κινητού είναι «σχεδόν παγκόσμια».

Για το 70% των παιδιών και πλέον τα κινητά τους είναι συνδεδεμένα με το Ιντερνετ. Είτε τα χρησιμοποιούν για να συνομιλούν, να βλέπουν βίντεο με ψυχαγωγικό περιεχόμενο ή να αναζητούν πληροφορίες, τα κινητά είναι η κύρια είσοδος των νέων στο Διαδίκτυο.

Χρησιμοποιούνται μάλιστα πολύ ευρύτερα, σε σχέση με το ραδιόφωνο, για να ακούσει ένα παιδί ή ένας έφηβος μουσική. Η έρευνα δείχνει ένα μιντιακό τοπίο όπου κυριαρχούν οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες on-demand.

«Πρωτιά» για το YouTube, ακολουθούν Snapchat και Instagram

Το YouTube παραμένει κυρίαρχο καθώς χρησιμοποιείται από το 61% των παιδιών καθημερινά και κυρίως από το κινητό. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η δημοφιλέστερη εφαρμογή και ιστοσελίδα και χρησιμοποιείται για να βλέπουν βίντεο και κυρίως «αστεία», να ακούνε μουσική, να παρακολουθούν μάθημα για το “πώς να κάνεις κάτι” ή να παρακολουθούν κάποια εκπομπή.

Ακολουθούν το Snapchat, το Instagram και το ανερχόμενο Tik Tok, ενώ το WhatsApp συγκαταλέγεται επίσης στα δημοφιλή.

Μια ένδειξη της ταχύτατης αλλαγής του τοπίου είναι ότι το Facebook δεν συγκαταλέγεται καν στην πρώτη δεκάδα.

Και Netflix στο «μενού» των παιδιών

Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση εκπομπών ή ταινιών, το YouTube παραμένει η δημοφιλέστερη υπηρεσία και ακολουθεί το Netflix. Αυτή η νεότερη γενιά, όπως σχολιάζει το BBC, είναι σαφώς περισσότερο προσανατολισμένη σε διαδικτυακές μορφές καθώς μόνο ένα στα πέντε παιδιά απάντησε ότι παρακολουθεί προγράμματα ως επί το πλείστον στην τηλεόραση.

Η σειρά τρόμου «Stranger Things» είναι η δημοφιλέστερη σε όλα τα δίκτυα, μαζί με «Τα Φιλαράκια» και τον «Μπομπ Σφουγγαράκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κινητό: Πως βάζει σε κίνδυνο την όραση μας