Κινητοποιήσεις των εργαζομένων σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία

26-12-2016

Στάση εργασίας, από τις 07:00 έως τις 11:00, για την Αττική, στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια, προκηρύσσει για αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ όπως έχει προαναγγείλει το «Καραβάνι της Υγείας» την Πέμπτη το πρωί θα ξεκινήσει το δρόμο του περνώντας από όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας

όπου θα συγκεντρωθούν γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αμφισβητεί ότι τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες θα πάνε στις προλήψεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το τρίο Τσίπρας Ξανθός Πολάκης ανακοίνωσαν “μια τρύπα στο νερό” και ότι τα χρήματα από τις άδειες, θα πηγαίνουν στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού κατά την πρόβλεψη των μνημονιών.

“Ο κος Τσίπρας πέρυσι (2 Απρίλη 2015) εξήγγειλε έξω από το Υπουργείο Υγείας 4.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία οι οποίοι θα προλαμβάνονταν εντός του έτους 2015. Δεν έγινε καν η προκήρυξη. Στην Θεσσαλονίκη (10/9/2016) από το βήμα της ΔΕΘ εξήγγειλε 10.000 προσλήψεις στα Νοσοκομεία. Δεν έγινε καν η προετοιμασία για τις προκηρύξεις. Βαπτίζει δική του προκήρυξη, την προκήρυξη 950 θέσεων που είχε εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση, εκ της οποίας προσλήφθηκαν μόνο 530 υπάλληλοι. Τον καταλαβαίνουμε τον κο Τσίπρα. Μόνο αυτές έχει να επιδείξει”, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει:
“Οι εξαγγελίες για 4.500 προσλήψεις πέρυσι, οι 10.000 προσλήψεις από την ΔΕΘ, συρρικνώθηκαν σε 4.000 γιαλαντζί θέσεις κοινωφελούς εργασίας. Οι θέσεις κοινωφελούς εργασίας είναι επιδοτούμενες εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια (προγράμματα ΕΣΠΑ), δεν καλύπτουν βάρδιες και αργίες και ο μισθός τους είναι 500 ευρώ το μήνα. Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ακόμη:
Είναι ψέματα το νούμερο (4.000) και ο χρόνος ολοκλήρωσης των εν λόγω προσλήψεων (Ιανουάριος 2017) για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Θα προσληφθούν περίπου 500 τελικά (τόσοι αναλογούν στα Νοσοκομεία) και στη καλύτερη των περιπτώσεων το καλοκαίρι του έτους 2017 (εάν ξεκινούσαν οι προκηρύξεις σήμερα).

Η ομοσπονδία σημειώνει επίσης ότι τα νοσοκομεία θα λάβουν χρηματοδότηση 1,156 δισ., μειωμένη κατά 350 εκ. ευρώ σε σχέση με το έτος 2015, ενώ τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. Ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στάση εργασίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 αύριο Πέμπτη, έχει προκηρύξει και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών.