Κινητοποιήσεις με …άρωμα ΔΕΘ

26-12-2016

Την «αυλαία» των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πραγματοποίησε πορεία από το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο με κατεύθυνση προς τα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Γ. Γεννηματάς» και «Άγιος Δημήτριος», μέσω Εγνατίας για να καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. 

Στη κινητοποίηση οι εργαζόμενοι επιστράτευσαν ακόμη και …άλογα ενώ κρατούσαν μαύρα μπαλόνια με συνθήματα όπως: “Μαυρογιαλούρος, Θα, θα, θα…”, “Το παλικάρι της φακής. Όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω” και “Υπουργός απουσίας, ο Πολάκης ξέρει”. 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «βρισκόμαστε παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός πριν δύο χρόνια έσκιζε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο. Αντί για τα μνημόνια όμως, “έσκισε” τις συντάξεις και τα κοινωνικά δικαιώματα. Οργανώνουμε το καραβάνι της υγείας, προκειμένου να αναδείξουμε τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στο δημόσιο τομέα υγείας και να καταδείξουμε ότι θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο ένα καλύτερο αύριο στον τομέα της υγείας στη χώρα μας. Πεθαίνουν οι άνθρωποι αβοήθητοι και η κυβέρνηση… πέρα βρέχει!» 

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ το Σάββατο. 

Αλλά και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά καλεί τους γιατρούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει για το απόγευμα της Παρασκευής (στις 7) στην Ομόνοια. Οι γιατροί σημειώνουν ότι διεκδικούν τα αυτονόητα: «Να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με επαρκές προσωπικό, αναλώσιμο υλικό και ιατροτεχνικό εξοπλισμό». 

Και επιμένουν ότι παρά τις αρχικές υψηλές προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, δεδομένου ότι τόσο  ο Ανδρέας Ξανθός όσο και ο Παύλος Πολάκης είναι γιατροί που έχουν υπηρετήσει το ΕΣΥ και άρα γνωρίζουν τις αδυναμίες του, η περίοδος χάριτος έχει εξαντληθεί εδώ και μήνες όπως και οι αντοχές του προσωπικού των νοσοκομείων. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΕΙΝΑΠ, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, επιμένει μεταξύ άλλων στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και στην κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.