Κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών στις ΗΠΑ για τη NOVARTIS

20-11-2017
Συνεχίζεται η διερεύνηση για το σκάνδαλο της Novartis. Μάλιστα κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εισγγελικοί λειτουργοί πραγματοποιούν επαφές με τις αμερικανικές αρχές, κυρίως με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι αρμόδια σε περιπτώσεις παραβίασης ομοσπονδιακών νόμων, εν προκειμένω αυτού για τις Πρακτικές Διαφθοράς στο Εξωτερικό, γνωστού ως FCPA – Foreign Corrupt Practices Act.
Οι αμερικάνικες αρχές αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμο υλικό στους έλληνες εισαγγελείς για πρόσωπα που εμπλέκονται στις μίζες του φαρμακευτικού κολοσσού. Άλλωστε έχουν στη διάθεσή τους τις καταθέσεις τριών μαρτύρων, που φέρονται ως πρώην στελέχη της Novartis Hellas. Οι δυο πρώτοι παρείχαν τα πρώτα στοιχεία τον Αύγουστο του 2016, ενώ ο τρίτος μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο στελέχη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, μετά από έφοδο στα γραφεία της Novartis Hellas, κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η Οικονομική Εισαγγελία έχει θέσει στο μικροσκόπιο τραπεζικούς λογαριασμούς στελεχών της εταιρείας.