Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Ανάπτυξης

26-12-2016

Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ φαρμακοποιών και υπουργείου Ανάπτυξης για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ). Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη τα ΜΥΣΥΦΑ πωλούνται στη χώρα μας κατά 27,6% ακριβότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές της Ε.Ε., ενώ σε όποιο κράτος – μέλος απελευθερώθηκαν οι τιμές και τα σημεία πώλησης αυτά έγιναν φθηνότερα έως και 15% για τον καταναλωτή.

Ο υπουργός απαντώντας σε “οξύτατη” προσωπική επίθεση, που σύμφωνα με τον ίδιο, δέχτηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, παρουσίασε την Δευτέρα συγκεκριμένα στοιχεία και καλεί τους πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης:

  • Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις 4 εναπομείνασες χώρες της Ευρώπης που καθορίζει τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ και τα ανώτατα περιθώρια κέρδους όλων των επιμέρους σταδίων (χονδρική και λιανική πώληση). Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προβεί στην απελευθέρωση των τιμών αυτής της κατηγορίας (π.χ. Ιταλία) με θετικά αποτελέσματα.
  • Παράλληλα, τα ΜΥΣΥΦΑ πωλούνται σήμερα αποκλειστικά από τα φαρμακεία -απαγορεύεται η πώλησή τους από οποιοδήποτε άλλο σημείο λιανικής. Στην Ευρώπη τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διατίθενται και από άλλα σημεία πλην των φαρμακείων: είναι χαρακτηριστικό ότι η πώληση σε καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αγγλία), σε σούπερ μάρκετ σε 12 χώρες (όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Αγγλία), σε περισσότερα σημεία (παντοπωλεία κτλ.) σε 9 χώρες και από το διαδίκτυο σε 10 χώρες (όπως Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο).
  • Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο ορίζει ότι για να τεθεί σε κυκλοφορία ένα ΜΥΣΥΦΑ θα πρέπει να κυκλοφορεί ήδη σε 5 κράτη μέλη. Οι περιοριστικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην Ελλάδα αποτελούν εμπόδιο για την κυκλοφορία νέων προϊόντων στην ελληνική αγορά και για την είσοδο νέων επαγγελματιών στο χώρο. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περιορισμένη δυνατότητα επιλογής προϊόντων και ενίοτε ανεπάρκεια ειδών (πχ πρόσφατη κρίση της ασπιρίνης), που εντέλει βλάπτουν τον καταναλωτή.  Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα το μερίδιο των φαρμάκων αυτών είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, το 11,9% του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 (372 εκατ. ευρώ) έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. 

Σχετικά με τα οφέλη που αναμένονται για τον καταναλωτή και την οικονομία, το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι «η  απελευθέρωση των τιμών και το άνοιγμα της αγοράς θα έχει πολλαπλά οφέλη. Σε καθεστώς ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών και σε συνθήκες ανταγωνισμού, οι επιχειρήσεις εκτιμούν πλέον οι ίδιες την εμπορική τους πολιτική και, απαλλαγμένες από το περιοριστικό καθεστώς, αναμένεται να υιοθετήσουν ανταγωνιστικές τιμές.

Ταυτόχρονα, το άνοιγμα των σημείων διάθεσης δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα καταναλωτή να αγοράσει με μεγαλύτερη ευκολία το προϊόν που επιθυμεί ενώ παράλληλα δημιουργείται εντονότερος ανταγωνισμός από τα νέα σημεία πώλησης που θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βρεφικό γάλα, όπου μόλις απελευθερώθηκε το κανάλι διανομής, σημειώθηκε πτώση της τιμής του προϊόντος ακόμα και 20%.

Το μη περιοριστικό περιβάλλον δημιουργεί κίνητρα για την είσοδο νέων επιχειρήσεων ή και νέων προϊόντων με συνεπακόλουθα οφέλη τόσο για τη δυνατότητα επιλογής του καταναλωτή όσο και για την αγορά των ΜΥΣΥΦΑ».

Γιατί αναμένεται να πέσουν οι τιμές

Το υπουργείο Ανάπτυξης επικαλούμενο την έκθεση του ΟΟΣΑ, αναφέρει ότι οι τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ από την απελευθέρωση της τιμής και των σημείων διάθεσης αναμένεται να πέσουν, καθώς «σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και οι τιμές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6 %».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι στην Ιταλία, στον ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της αγοράς, οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ μειώθηκαν κατά 6,6%, στη Δανία, κατά 5%-15% και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαφορές τιμής ανάμεσα σε εναλλακτικά σημεία πώλησης έφθασαν στο 10%-30%.

 

 Τι υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί

  

Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και παιχνιδάδικα να εισβάλουν στο χώρο του Φαρμάκου, εξυπηρετούν οι προτάσεις Χατζηδάκη. Αυτό καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του υπουργού Ανάπτυξης «δεν εξυπηρετούν καμιά λαϊκή ανάγκη».

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς ο κ. Χατζηδάκης παραγνωρίζει ότι -όπως  και ο ΟΟΣΑ παραδέχεται – 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακριβώς το ίδιο με την Ελλάδα  νομοθετικό πλαίσιο διάθεσης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). Καταγγέλλουν επίσης ότι ο υπουργός «αγνοεί την κεντρική παρατήρηση του ΟΟΣΑ που επισημαίνει ότι οι λιανικές τιμές των φαρμάκων αυτών  είναι χαμηλότερες σε χώρες, όπου όπως στην Ελλάδα, οι τιμές ρυθμίζονται από την Κυβέρνηση και δεν είναι ελεύθερες». Όπως αναφέρουν, τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φθηνά στην Ελλάδα με τιμές κατά μέσο όρο 2 ευρώ.

Αναφορικά με το επιχείρημα του κ. Χατζηδάκη ότι στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω την τιμή τους, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης επισημαίνει «αν ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι οι τιμές είναι ακριβές αρκεί μια υπουργική απόφαση για να μειωθούν και άλλο οι τιμές των φαρμάκων. Ιδού η Ρόδος…»

«Ευτυχώς οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν και Γνώση και Βούληση» υπογραμμίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).