Σε νέα έρευνα που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ασπέργιλλος μπορεί να μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι έως σήμερα, καθώς εξαπλώνεται προς βορράν σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Ο ασπέργιλλος είναι ένας μύκητας συνηθισμένος σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι άνθρωποι εισπνέουν τα σπόριά του δίχως να εκδηλώνουν πρόβλημα. Εν τούτοις, μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως:
- Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
- Οι πάσχοντες από νοσήματα των πνευμόνων (π.χ. άσθμα)
Στους ανθρώπους αυτούς μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται χρόνιες πνευμονοπάθειες. Ο μύκητας μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα του σώματος.
Ένα υποείδος του μύκητα, ο ασπέργιλλος fumigates, αποτελεί έναν από τους τέσσερις πιο επικίνδυνους μύκητες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι μύκητες αυτοί έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (φθάνει έως και στο 88%!).
Κλιματική αλλαγή και δημόσια υγεία
Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σημείο-καμπή στον πολλαπλασιασμό των μυκήτων, προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Norman van Rhijn, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
«Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, καθώς αυξάνεται η μετατόπιση των μυκήτων στις ηπείρους», δήλωσε στους Financial Times. «Σε 50 χρόνια από τώρα, θα είναι εντελώς διαφορετικοί οι τόποι όπου θα αναπτύσσονται οι μύκητες και οι άνθρωποι που θα μολύνονται».
Ο ασπέργιλλος μπορεί να έχει και θετικές επιδράσεις. Χρησιμοποιείται στην βιομηχανική και τροφική παραγωγή, όπως η ζύμωση της σάλτσας σόγιας, αναφέρει ο βρετανικός Independent.
Η νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι ο εξαιρετικά επικίνδυνος μύκητας ασπέργιλλος fumigates θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί σε ένα πρόσθετο 77% του πλανήτη έως το 2100, εκθέτοντας στα σπόριά του 9 εκατομμύρια περισσότερα άτομα μόνο στην Ευρώπη.
Ο μύκητας αναπτύσσεται γρήγορα στις υψηλές θερμοκρασίες στο κομπόστ. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί ευδοκιμεί στους σχεδόν 37 βαθμούς Κελσίου που είναι η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος.
Η έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε επιστημονική επιθεώρηση. Προσχέδιό της αναρτήθηκε στην πλατφόρμα επιστημονικών και ιατρικών ερευνών Research Square.
Ένας άλλος μύκητας, ο ασπέργιλλος flavus, που ζει στις καλλιέργειες, μπορεί να έχει εξαπλωθεί έως το 2100 σε ένα επιπλέον 16% των εδαφών:
- Της βόρειας Κίνας
- Της Ρωσίας
- Της Σκανδιναβίας
- Της Αλάσκα
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, εκτιμάται επίσης ότι θα καταστούν αφιλόξενες γι’ αυτόν ορισμένες χώρες της Αφρικής και η Βραζιλία, γεγονός ολέθριο για τα τοπικά οικοσυστήματα.