Κλιματική αλλαγή: Πως οδηγεί σε αύξηση των αυτοκτονιών

κλιματική αλλαγή
16-11-2021

Η κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί μόνο προβλήματα στην σωματική μας υγεία. Επηρεάζει και την ψυχική υγεία. Τα όλο και συχνότερα διαστήματα αυξημένης υγρασίας που προκαλούνται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, είναι πιθανότερο να συνδέονται με αυξημένους αριθμούς αυτοκτονιών σε σχέση με τους καύσωνες. Αυτό έδειξε πρόσφατη έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες και οι νέοι πλήττονται πιο έντονα από τα επίπεδα της υγρασίας. Αυτή καθίσταται όλο και πιο έντονη και συχνή εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάσσεξ στηρίχτηκε σε δεδομένα από 60 χώρες για το διάστημα από το 1979 έως το 2016. Και διαπίστωσε ότι οι περίοδοι αυξημένης υγρασίας έχουν ισχυρότερη σύνδεση με τις αυτοκτονίες σε σχέση με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η έρευνα για την κλιματική αλλαγή

Η Δρ. Σόνια Άγιεμπ – Κάρλσον, μια εκ των συγγραφέων της έρευνας, δήλωσε ότι η υγρασία παρεμποδίζει την ικανότητα του σώματος να ελέγχει τη θερμοκρασία του. Πράγμα που αυξάνει τη δυσφορία που αισθάνονται οι άνθρωποι. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του είναι ικανό να εντείνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας με τα οποία ήδη παλεύουν αρκετοί άνθρωποι.

«Όταν μιλάμε περί ψυχικής υγείας οι συνδέσεις είναι πολλές – υπάρχει άγχος, ο ύπνος γίνεται δύσκολος, η κατάσταση γίνεται αφόρητη», εξήγησε. «Η έλλειψη ύπνου είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Όταν κάνει ζέστη, ο ύπνος δυσκολεύει. Και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα με την υγρασία».

Εκείνοι που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας θα μπορούσαν να πλήττονται περισσότερο από την αυξημένη υγρασία σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Επειδή τα αντικαταθλιπτικά παρεμβαίνουν επίσης στην ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, 28 κράτη έχουν βιώσει ιδιαιτέρως έντονη σύνδεση μεταξύ της υγρασίας και των αυτοκτονιών. Στη λίστα περιλαμβάνονται κράτη όπως η Ταϊλάνδη και η Γκουαϊάνα. Αλλά και ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήταν συνηθισμένες σε τόση ζέστη και υγρασία. Για παράδειγμα η Σουηδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Τι λένε οι ειδικοί

«Φταίειτο σοκ της μετάβασης από τις ψυχρές στις ακραίες θερμοκρασίες, που είναι επικίνδυνο για την ψυχική υγεία». Αυτό παρατήρησε η Άγιεμπ-Κάρλσον.
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξερεύνησε τη συγκεκριμένη σύνδεση σε παγκόσμια αντί για εγχώρια κλίμακα. Όπως τόνισε, η έρευνα αναδεικνύει τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή επί της ψυχικής υγείας. Και ότι αποτελεί απειλή στον στόχο του ΠΟΥ να μειώσει τις αυτοκτονίες κατά ένα τρίτο έως το 2030. Αυτή τη στιγμή, κάθε χρόνο αυτοκτονούν περίπου 700.000 άνθρωποι.

«Η μελέτη διαπίστωσε ενδιαφέρουσες τάσεις σε σχέση με τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των νέων, σε σύνδεση με την υγρασία. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες και τα παιδιά πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων εξαιτίας των κοινωνικών δομών και των σχέσεων εξουσίας. Είναι απαραίτητο να εξετάσουμε περισσότερο αυτές τις σχέσεις και τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από το φαινόμενο σε αυτές τις διαφοροποιημένες γεωγραφικές περιοχές και κοινωνικές ομάδες», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η πρώτη ασθενής στον κόσμο που πάσχει από … κλιματική αλλαγή