“Κολλημένα” στο 25% τα γενόσημα στη χώρα μας

11-07-2017

Μόλις ένα στα τέσσερα φάρμακα που λαμβάνουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι είναι γενόσημο, όταν η δέσμευση της χώρας απέναντι στους θεσμούς είναι η κατανάλωση των γενοσήμανων να ανέλθει στο 60%! Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας politiko.eu η μη συμμόρφωση της χώρας με το μνημονιακό στόχο έχει φέρει εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Ενδεικτική είναι και η αναφορά του επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Giuseppe Carone, στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο οποίος σημείωσε πως «κάτι πρέπει να συμβαίνει στην Ελλάδα και τα γενόσημα δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το 25%, όταν μάλιστα σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, εισήχθησαν αντίστοιχα μέτρα και απέδωσαν καλύτερα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Πορτογαλία το ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων το 2015 ξεπέρασε το 41% (σε όγκο) από 20% που ήταν το 2009. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ηνωμένο Βασίλειο (84,3%), Γερμανία (81%) και Ολλανδία (71,4%).

Σε μία προσπάθεια αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, στον νόμο για τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης ψηφίστηκε διάταξη με την οποία ορίζεται έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τα φαρμακεία που υπερβαίνουν μηνιαίως το 25% ως ποσοστό όγκου γενοσήμων που χορηγούν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το κίνητρο είναι ανεπαρκές και δεν φτάνει να υπερκεράσει το κέρδος από την πώληση πιο ακριβών φαρμάκων. Διευκρινίζεται ότι το ποσοστό μεικτού κέρδους για φαρμακεία είναι σταθερό στο 30% για φάρμακα με λιανική τιμή έως 50 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πώληση ενός ακριβότερου φαρμάκου αντί ενός οικονομικότερου αποφέρει υψηλότερα έσοδα τόσο σε φαρμακεία όσο και σε φαρμακαποθήκες.