Έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν τον κίνδυνο που έχει κάποιος για να εμφανίσει άνοια. Ο κυριότερος είναι η κληρονομικότητα. Τώρα, νέα έρευνα Κορεατών επιστημόνων καταδεικνύει ακόμα έναν. Την κολπική μαρμαρυγή.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας (ακανόνιστος καρδιακός παλμός), στην οποία οι δυο άνω κοιλίες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τις δύο κάτω κοιλίες. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από την πάθηση, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα ποσοστά θα αυξηθούν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της συσχέτισης της νόσου με την ηλικία.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Yonsei στη Σεούλ της Νότιας Κορέας μελέτησαν περίπου 263.000 Νοτιοκορεάτες, ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή και άνοια στην έναρξη της μελέτης το 2004. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης μέχρι το τέλος του 2013, πάνω από 10.400 διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή. Από αυτούς το 24% διαγνώστηκε με άνοια
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.
Ο επικεφαλής της μελέτης Boyoung Joung και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί γνωστό και ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.
«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με όσους δεν είχαν αρρυθμία. Ο κίνδυνος παρέμενε ακόμα και αφού αφαιρέσαμε από τους υπολογισμούς μας τους ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό», δήλωσε ο Joung ο οποίος προσέθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι στο γενικό πληθυσμό, επιπλέον 1,4 / 100 άτομα θα αναπτύξουν άνοια αν έχουν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Ο κίνδυνος εμφανίστηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών».
«Διαπιστώσαμε επίσης ότι η κολπική μαρμαρυγή αύξησε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ κατά 30% και υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας» κατέληξε.
Το θετικό που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή που έλαβαν αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη εγκεφαλικού, μείωσαν τον κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με όσους δεν το έκαναν.
Ωστόσο, μεταξύ των ανθρώπων που ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή και έλαβαν αντιπηκτική αγωγή, ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας μειώθηκε κατά 40% συγκριτικά με όσους δεν πήραν αντιπηκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Άνοια: Η απότομη αυξομείωση του βάρους των ηλικιωμένων αυξάνει τον κίνδυνο