Κόμματα και θεσμικοί παράγοντες, σε Ελλάδα και Ευρώπη συμφωνούν ότι τα λεφτά για την υγεία δε φτάνουν

31-01-2017

Κατανόηση των προβλημάτων του χώρου της υγείας και του φαρμάκου, με κυρίαρχο την έλλειψη επαρκούς προϋπολογισμού για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ήταν η κοινή διαπίστωση θεσμικών παραγόντων στο χώρο της υγείας και εκπροσώπων όλων των κομμάτων σε συζήτηση που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017,με θέμα: «Αποκαθιστώντας το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα – Λύσεις για ένα καλύτερο αύριο» (Restoring the HealthCare of Greece – Solutions for a better tomorrow).

Την εκδήλωση φιλοξένησαν από κοινού ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κύρτσος και η Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Εύα Καϊλή. Την συζήτηση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος, και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν ο καθηγητής του LSE, κ. Πάνος Καναβός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες,  ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) κ. Sylvain Giraud, η εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, κα Rabia Khan και ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης. Το συντονισμό της συζήτησης είχε η κα Tamsin Rose.

Κοινή συναίνεση των συμμετεχόντων είναι η αναγκαιότητα εφαρμογής δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή και χρήση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης, η εφαρμογή Μητρώων Ασθενών (Registries), η προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών-Horizonscanning, και ο έλεγχος όγκου ζήτησης φαρμάκων.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε τη συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία, μέσα από την αύξηση της απασχόλησης, τις νέες θέσεις εργασίας και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της στενής συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών, μέσα από την οποία διαμορφώνεται μια ενιαία και ισχυρή βιομηχανία αλλά και τις ευκαιρίες περισσότερων επενδύσεων σε Κλινική Έρευνα. Τέλος, επικρότησε την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, θα προασπίσουν τη Δημόσια Υγεία και θα δώσουν ανάσα στον κλάδο, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του.