Κοντοζαμάνης: Δεν θα αποσυνδεθούν τα ΤΕΠ από τα νοσοκομεία

18-05-2020

Δεν υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για αποσύνδεση των ΤΕΠ από τα νοσοκομεία και υπαγωγής στους στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ , δήλωσε κατηγορηματικά στη Βουλή ο Υφυπουργός Υγείας κ.Κοντοζαμάνης , απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Α,Ξανθού .

O κος Κοντοζαμάνης διευκρίνισε ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ.Κικίλια σε πρόσφατη συνέντευξή του, και ότι συμφωνεί με το σχεδιασμό για την Επείγουσα Ιατρική και την αναδιοργάνωση των ΤΕΠ που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ .

Ο πρώην υπουργός Υγείας  κ Ξανθός δήλωσε πως θεωρεί θετικό ότι αποσαφηνίστηκε το θέμα και ότι δεν θα ακυρωθεί στην πράξη μια μεταρρύθμιση ζωτικής σημασίας για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας . Τόνισε όμως την ανάγκη , ειδικά στη σημερινή φάση της πανδημίας , να αναμορφωθούν οι κτιριακές υποδομές των ΤΕΠ, να επαναπροκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των γιατρών από «άγονες» κρίσεις και να ενισχυθούν τα ΤΕΠ με νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης να εφαρμοστούν ενιαία πρωτόκολλα για τη διαλογή και διαχείριση των επειγόντων περιστατικών , να διασφαλιστεί η λειτουργική διασύνδεση των ΤΕΠ με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα (ΕΚΑΒ), να διευκρινιστεί το καθηκοντολόγιο και η επιστημονική δικαιοδοσία των μονίμων γιατρών ΕΣΥ που έχουν προσληφθεί , να αυξηθούν τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που θα εφημερεύουν σε 24ωρη βάση ( όπως το ΚΥ Αλεξάνδρας στην Αθήνα ) λειτουργώντας ως «φίλτρο» προς τα νοσοκομεία, καθώς και να αναμορφωθεί το σημερινό αναχρονιστικό μοντέλο εφημερίας των νοσοκομείων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη .