Κοπή πίτας της ΠΕΦ με άρωμα Νovartis

07-02-2018

“Είναι ανάγκη να παραμείνει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία βασικός πυλώνας της οικονομίας της χώρας και η πολιτεία να βάλει ένα τέρμα στους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς και στις επιλεκτικές ανατιμολογήσεις με τις δυσβάσταχτες υποχρεωτικές επιστροφές που απειλούν τον κλάδο”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κος Θεόδωρος Τρύφων κατά την ετήσια εκδήλωση κοπής πίτας της ΠΕΦ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, στο ξενοδοχείο Caravel,  στον απόηχο του σκανδάλου της novartis που συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στη φαρμακευτική αγορά αλλά και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

“Δε θα κρυφτούμε” τόνισε ο κος Πασχάλης Αποστολίδης σχετικά με το θέμα που μονοπωλεί την επικαιρότητα καθώς η διαφάνεια και η αξιοκρατία, θίγουν πρώτα τον κλάδο μας», ενώ σημείωσε ότι από το 2016, η σημερινή ηγεσία του ΣΦΕΕ, έχει ζητήσει διαφάνεια μέσα από τη δημοσιοποίηση των δαπανών των επιχειρήσεων του κλάδου για έρευνα και ιατρική εκπαίδευση. Πρόσθεσε όμως, ότι η υπόθεση αυτή, δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για νέα μέτρα και φρένο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του είπε τα εξής: «Ο χώρος του φαρμάκου χρειάζεται καθαρές συμφωνίες, καθαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθαρές σχέσεις. Υπάρχουν περιθώρια για μια κοινή πολιτική Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, η οποία θα έχει ως αρχές την διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό. Πρέπει να γίνει συνολική προσπάθεια για την ενίσχυση των ελληνικών φαρμάκων, καθώς η ελληνική οικονομία θέλει το φάρμακό της και θέλει να είναι ελληνικό».

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρεάς Ξανθός, σημείωσε ότι: «Ο χώρος του φαρμάκου είναι ένα προνομιακό πεδίο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας και εξ’ αυτού προσφέρεται για εθνική συνεννόηση. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική και να διασφαλίσουμε την παραγωγή ποιοτικών φαρμάκων στη χώρα μας. Πλέον δεν προωθούνται οριζόντια μέτρα, αλλά έχουμε λάβει πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουμε ότι και τα σύγχρονα φάρμακα αλλά και τα παλαιά φάρμακα υψηλής αξίας αλλά χαμηλής τιμής, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά».