Κορώνα στο στεφάνι τους έχουν οι Βρετανοί το Εθνικό τους Σύστημα Υγείας

26-12-2016

Γιατροί που διασκεδάζουν και ασθενείς που χορεύουν με νοσοκόμες…  αυτό είναι το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας για το οποίο οι βρετανοί είναι τόσο περήφανοι ώστε του αφιέρωσαν μια ολόκληρη ενότητα στην τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν στο σόου που είδαμε στους τηλεοπτικούς δέκτες είναι εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας.

Το βρετανικό σύστημα υγείας που είναι από τα πρώτα εθνικά συστήματα, δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 στηρίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό και παρέχει υγειονομική φροντίδα στο σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο για την επίτευξη των στόχων της αποτελεσματικότητας της καλύτερης πρόσβασης και της ισότητας έγιναν πολλές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τότε. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σήμερα έχει και το βρετανικό σύστημα υγείας σημαντικά προβλήματα, που εστιάζονται στη δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες, με μεγάλες λίστες αναμονής στις επισκέψεις στα ιατρεία στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις χειρουργικές επεμβάσεις.

 Πάντως οι βρετανοί έδειξαν περίτρανα στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ότι είναι ικανοποιημένοι από την  ποιότητα και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Εθνικό τους Σύστημα Υγείας.

 Άραγε θα φτάσουμε και εμείς σε αυτό το επίπεδο ώστε να μας διακατέχει περηφάνια κάθε φορά που θα περνάμε την πόρτα ενός δημόσιου νοσοκομείου…