Κορωνοϊός: 1 στους 5 που εμβολιάζεται για την γρίπη γλιτώνει την εντατική

θάλαμος με ασθενείς που τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός
13-07-2021

Ο κορωνοϊός μας έχει κάνει να ξεχάσουμε εντελώς την γρίπη η οποία παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει. Τώρα μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα δείχνει πως το εμβόλιο της γρίπης δίνει τεράστια προστασία έναντι του COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Κι έδειξε πως όσοι δεν είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο ήταν:

  • έως και 20% πιο πιθανό να έχουν εισαχθεί στη ΜΕΘ
  • έως και 58% πιο πιθανό να επισκεφθούν τα επείγοντα ή να πάθουν εγκεφαλικό
  • ως και 45% πιο πιθανό να αναπτύξουν σηψαιμία
  • ως 40% να υποστούν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
  • Ο κίνδυνος θανάτου δεν έδειξε να μειώνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο

Ο κορωνοϊός και το εμβόλιο της γρίπης

Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από αναδρομική ανάλυση δεδομένων ασθενών από όλο τον κόσμο. Ενώ σειρά μετριοπαθών μελετών έδειξαν ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του COVID-19. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα πολύτιμο όπλο στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Κι αυτό γιατί η ανοσοποίηση του κόσμου έναντι του COVID-19 είναι μια τρομακτική πρόκληση. Η παραγωγή και η διανομή εμβολίων αυξάνεται καθημερινά. Ορισμένες χώρες όμως δεν αναμένεται να εμβολιάσουν μεγάλο αριθμό του πληθυσμού τους μέχρι τις αρχές του 2023.

Η αναδρομική ανάλυση δεδομένων δεκάδων χιλιάδων ασθενών απ’ όλο τον κόσμο έγινε από την Σούζαν Ταγκίοφ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μαϊάμι Μίλερ και τους συνεργάτες της. Η ομάδα εξέτασε τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας πάνω από 70 εκατ. ασθενών που ήταν καταχωρημένα στην ερευνητική βάση δεδομένων TriNetX και εντόπισε δύο ομάδες 37.377 ασθενών.

Κίνδυνοι

Οι δύο ομάδες ελέγχθηκαν για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19 όπως:

  • ηλικία
  • φύλο
  • εθνικότητα
  • κάπνισμα
  • προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης μεταξύ δύο εβδομάδων και έξι μηνών πριν «κολλήσουν» τον ιό και διαγνωστούν με COVID-19. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας, είχαν επίσης διαγνωστεί με COVID-19 αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Η μελέτη συμπεριέλαβε ασθενείς από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη.

Συγκρίθηκε στις δύο ομάδες η συχνότητα εμφάνισης 15 επιπλοκών που προκαλεί η COVID-19 στις δύο ομάδες εντός 120 ημερών από τη διάγνωση (σήψη, εγκεφαλικό, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αρθραλγία, νεφρική ανεπάρκεια, ανορεξία, καρδιακή προσβολή, πνευμονία, επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, εισαγωγή στο νοσοκομείο ή στην εντατική και θάνατος).

Η σύγκριση έδειξε πως όσοι δεν είχαν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο ήταν έως και 20% πιο πιθανό να έχουν εισαχθεί στη ΜΕΘ, έως και 58% πιο πιθανό να έχουν επισκεφτεί τα επείγοντα ή να πάθουν εγκεφαλικό, ως και 45% πιο πιθανό να αναπτύξουν σηψαιμία και ως 40% να υποστούν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Ο κίνδυνος θανάτου δεν έδειξε να μειώνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν έντονα ότι το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει από πολλές σοβαρές επιπλοκές της COVID-19. Όμως απαιτείται περισσότερη έρευνα για την απόδειξη και κατανόηση της πιθανής σύνδεσης αντιγριπικού εμβολίου και επιπλοκών. Έτσι θα μπορούσε το εμβόλιο της γρίπης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προστασία σε χώρες όπου το εμβόλιο COVID-19 είναι περιορισμένο.

Να βρεθούν λύσεις

Ο καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι Miller School of Medicine και επικεφαλής της μελέτης Δρ Ντεβίντερ Σινγκ, σημείωσε πως: «Μόνο ένα μικρό τμήμα του κόσμου έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 μέχρι σήμερα και με όλη την καταστροφή που έχει συμβεί από την πανδημία, η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να βρει λύσεις για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Η πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων ασθενών σε πραγματικό χρόνο είναι ένα ισχυρό ερευνητικό εργαλείο, καθώς επέτρεψε την παρατήρηση μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και της χαμηλότερης νοσηρότητας σε ασθενείς με COVID-19.

Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η πανδημία εξαντλεί τους πόρους σε πολλά μέρη του κόσμου. Έτσι, η έρευνά μας εάν επικυρωθεί από προοπτικές τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, έχει τη δυνατότητα να μειώσει την παγκόσμια επιβάρυνση από την ασθένεια».

Η κ. Ταγκίοφ πρόσθεσε: «Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που διστάζουν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 εξαιτίας της νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξή τους, αν και το αντιγριπικό εμβόλιο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντικατάσταση του εμβολίου COVID-19». Συνιστώντας σε όλους να εμβολιαστούν κατά το κοροναϊού, η Ταγκίοφ, υπογράμμισε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή μιας διπλής πανδημίας, με ταυτόχρονες τις επιδημίες γρίπης και κοροναϊού και κατέληξε λέγοντας πως «Ανεξάρτητα από το βαθμό προστασίας που παρέχει το εμβόλιο της γρίπης έναντι των επιπλοκών της COVID-19, το να μπορείς να διατηρήσεις τους παγκόσμιους πόρους περίθαλψης κρατώντας υπό έλεγχο τα κρούσματα γρίπης, είναι ικανός λόγος για να συνεχίζονται οι προσπάθειες ενίσχυσης του αντιγριπικού εμβολιασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Οι διαφορές του COVID σε άνδρες και γυναίκες