Κορονοϊός: 15.500 κρούσματα βρέθηκαν με τα self test της επιστροφής στα σχολεία

10-01-2022

Πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και 1,5 εκατομμύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στη βάση τους, αφού προηγουμένως πραγματοποίησαν το υποχρεωτικό self test. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ανάμεσα στα αποτελέσματα του διαγνωστικού αυτοελέγχου, εντοπίστηκαν 15.547 θετικοί στον κορονοϊό, η συντριπτική πλειοψηφία μαθητές.

Σημειώνεται πως με βάση τα νέα πρωτόκολλα στα σχολεία, στην περίπτωση που βγει θετικό το self test, θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση με εργαστηριακό τεστ, rapid ή PCR (μοριακό). Σήμερα, ωστόσο, θα γίνει ούτως ή άλλως και το δεύτερο self test για την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Μιλώντας για τα self test στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε πως έγινε τεστ σε 1,6 εκατ. πολίτες, αριθμό που αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει γίνει μαζικά μέχρι σήμερα στη χώρα. «Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, 15.547 κρούσματα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως αυτά δεν θα είχαν βρεθεί χωρίς τα self test και θα μπορούσαν να προκαλέσουν, ενδεχομένως 10πλάσια κρούσματα.

Μητσοτάκης: “15.000 κρούσματα θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα και θα μετέδιδαν τον ιό”

Στην επανέναρξη της εκπαίδευσης αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία! Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορονοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους».

Ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως επισήμανε ο κ. Οικονόμου, αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα εσπερινά λύκεια θα δηλώσουν αργότερα τα εν δυνάμει κρούσματα.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των εν δυνάμει κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς ξεπερνά τις 2.000. Σημειώνεται επίσης πως περίπου 4.000 είναι οι εκπαιδευτικοί που δεν μπόρεσαν να πάνε στα σχολεία καθώς είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τις προηγούμενες ημέρες.