Κορωνοϊός: 5 κόλπα για να εφαρμόζει και να προστατεύει καλύτερα η μάσκα

άνθρωποι με μάσκες φοβούνται μην τους μολύνει ο κορωνοϊός
18-02-2021

Τα εμβόλια είναι σίγουρα η μεγάλη μας ελπίδα να δοθεί ένα τέλος στην πανδημία που έχει φέρει ο κορωνοϊός. Όμως οι μάσκες αυτή τη στιγμή παραμένουν ένα από τα βασικότερα όπλα που έχουμε απέναντι στον ιό.

Την ώρα που οι νέες μεταλλάξεις λαμβάνουν διαστάσεις, οι επιστήμονες εφιστούν εκ νέου την προσοχή του κοινού στη σημασία της μάσκας και στη σωστή εφαρμογή της. Οπως εξηγεί στο Business Insider η δρ Αλις Σάτο «πρέπει πραγματικά να προστατεύεται τα μάτια, τη μύτη και το στόμα από τον “εναέριο χώρο” άλλων ατόμων».

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι δεν έχουν όλες οι μάσκες τον ίδιο βαθμό προστασίας. Παρά ταύτα, προ ημερών, το CDC, δηλαδή το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, δημοσιοποίησε 5 νέες βοηθητικές οδηγίες για να γίνουν οι μάσκες πιο προστατευτικές. Οι περισσότερες οδηγίες αφορούν τις χειρουργικές μάσκες. Αυτές, αν φοριούνται σωστά, είναι ιδιαίτερα αποδοτικές στο μπλοκάρισμα σωματιδίων και αερολυμάτων.

Οι 5 οδηγίες του CDC για τις μάσκες

1. Τα μεταλλικά ελάσματα στη μύτη βοηθούν στο «σφράγισμα»

Το να καλύπτει κάποιος τη μύτη είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία του τρόπου χρήσης της μάσκας. Μια έρευνα που έγινε τον Μάιο έδειξε ότι είναι πιο εύκολο να μολύνει ο κορωνοϊός κάποιον από τα κύτταρα της μύτης, σε σύγκριση με αυτά του φάρυγγα και των πνευμόνων. Ομως συχνά οι μάσκες έχουν ένα κενό στο ύψος της μύτης.

Γι’ αυτόν τον λόγο το CDC συστήνει στο κοινό να επιλέγει μάσκες που φέρουν μεταλλικό έλασμα στην κορυφή τους, ώστε να «σφραγίζουν» στη μύτη. Με τη ρύθμιση του ελάσματος διασφαλίζεται το σωστό κλείσιμο της μάσκας. Έτσι, δεν περνούν σταγονίδια και να μη «ξεφεύγουν» αερολύματα από τον χρήστη.

Κι ένα «μπόνους»: Τα ελάσματα βοηθούν στο να μη θολώνουν τα γυαλιά όρασης. Αυτό είναι και ένα καλό δείγμα ότι τα ελάσματα βελτιώνουν το κλείσιμο της μάσκας.

2. Τα στηρίγματα («νάρθηκες») μάσκας βελτιώνουν το φιλτράρισμα έως κατά 90%

Οι χειρουργικές μάσκες είναι από μη υφασμάτινο υλικό και συνήθως είναι η ασφαλέστερη επιλογή για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε μάσκες τύπου N95. Ομως οι χειρουργικές μάσκες δεν προσφέρουν τέλειο κλείσιμο. Μια πρόσφατη έρευνα του NIOSH, σύμφωνα με το Business Insider, έδειξε ότι οι χειρουργικές μάσκες μπλοκάρουν μόνο το 59% των αερολυμάτων από τον βήχα.

Η ίδια έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα στηρίγματα («νάρθηκες») μάσκας πάνω από τη μάσκα μπορούν να την κάνουν σχεδόν όσο αποτελεσματική όσο μια N95. «Τα στηρίγματα αποδεδειγμένα βελτιώνουν το φιλτράρισμα έως κατά 90% ή και παραπάνω» εξηγεί σχετικά ο δρ Τζον Μπρουκς του CDC.

3. Η τεχνική «δένω κόμπo και μαζεύω» του CDC

Οι περισσότερες χειρουργικές μάσκες είναι one size. To CDC έδειξε έναν εύκολο τρόπο ώστε να εφαρμόζουν πιο σφιχτά στο πρόσωπο. Με τον τρόπο αυτό το φιλτράρισμα βελτιώνεται έως κατά 20% και ο κορωνοϊός μένει μακριά.

4. Με διπλή μάσκα μένει μακριά ο κορωνοϊός

Φορώντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα άνω του 92% των σωματιδίων. Οι ερευνητές Λίνζεϊ Μαρ και Μόνικα Γκάντι έχουν ήδη υποβάλλει τη μελέτη τους. Και περιμένουν την αξιολόγησή τους από άλλους επιστήμονες.

Οπως διαπίστωσαν, η χρήση μιας υφασμάτινης πάνω από τη χειρουργική είναι πάνω από 70% πιο αποδοτική στο φιλτράρισμα μικρών σωματιδίων (μικρότερων των 0,3 micrometers) και έως κατά 90% σε ό,τι αφορά μεγαλύτερα σωματίδια (μεγαλύτερα του ενός micrometer).

Επιπλέον, η χρήση δυο μασκών βοηθά στην πιο σφιχτή εφαρμογή. Το CDC συστήνει τη χρήση δυο μασκών. Τονίζει ότι «η δεύτερη μάσκα πιέζει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας στα άκρα». Στα εργαστήρια του CDC αποδείχθηκε ότι η διπλή μάσκα φιλτράρει έως και 92% των σωματιδίων, έναντι του 42% όταν χρησιμοποιείται μόνο χειρουργική μάσκα.

5. Πώς να τσεκάρετε για κενά για να μην περνά ο κορωνοϊός

Οι μάσκες που δεν φοριούνται σωστά έχουν κενά στο πάνω ή το κάτω μέρος, ή στα πλάγια. «Αν η μάσκα έχει σωστή εφαρμογή τότε θα νιώσετε ζεστό αέρα να βγαίνει από το μπροστινό μέρος της μάσκας και ίσως και να δείτε το υλικό να κινείται μπρος και πίσω με κάθε αναπνοή» λέει το CDC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η σοβαρή COVID-19 χτυπά και τα μάτια