Κορoνοϊός: 6 νέα κρούσματα και 2 θύματα της νόσου COVID-19 – Χαμηλά ο δείκτης της εξάπλωσης “R0”

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
04-05-2020
Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η επιδημία COVID-19 στη χώρα μας για ένα ακόμη 24ωρο. Ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, αποκάλυψε ότι ο δείκτης “RO” στη χώρα, που δείχνει τον ρυθμό της μεταδοτικότητας του ιού είναι πολύ χαμηλό, ακόμη και κάτω του 0,5.
«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5» δήλωσε, χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε». 

Παγκόσμιες προσπάθειες για την ανακάλυψη εμβολίου

Στις παγκόσμιες προσπάθειες -που ξεπερνούν τις 100 διεθνώς- για την ανακάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου, αναφέρθηκε ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Οι μελέτες περιλαμβάνουν φάση 1 και 2, όπως είπε:

«Στις φάσεις αυτές έχουμε μελέτες που αφορούν αριθμό εθελοντών που λαμβάνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου προκειμένου να καθοριστεί η σωστή δόση, να ανιχνευθούν αντισώματα ή πιθανές παρενέργειες του εμβολίου» επισήμανε και πρόσθεσε ότι στη φάση 3 αυτό που εξετάζεται είναι η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες.

Ταυτόχρονα ανέφερε, ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για την στιγμή που το εμβόλιο θα είναι έτοιμο να χορηγηθεί σε ανθρώπους:

«Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους»

Ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα νέα νούμερα της πανδημίας στη χώρα, τα οποία κινούνται σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα. Κατά το τελευταίο 24ωρο είχαμε 6 νέα κρούσματα και δύο θανάτους ανθρώπων από τη νόσο COVID-19.

Αναλυτικά:
Κρούσματα
Στα 2.632 είναι τα συνολικά καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα μας, το 55,4% εκ των οποίων αφορά άνδρες. Το 22,6 των κρουσμάτων θεωρείται σχετιζόμενο με ταξίδι από το εξωτερικό, και το 50% είναι σχετιζόμενο με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

Διασωληνωμένοι ασθενείς

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Τo 91,4% % έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 81.

 Θάνατοι

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 146 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 39 (26,7)  ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη
το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.