Κορωνοϊός: 6 στους 10 καρκινοπαθείς έχουν και συμπτώματα long covid

γυναίκα έχει ψυχολογικά προβλήματα αφότου την χτύπησε ο κορωνοϊός
11-02-2023

Σχεδόν 6 στους 10 πάσχοντες με καρκίνο ιδίως οι γυναίκες υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα της COVID που προκαλεί ο κορωνοϊός. Δηλαδή το γνωστό long covid. Αυτό είπαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, σημειώνουν ότι αυτά μπορεί να επιμείνουν για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Οι ασθενείς με καρκίνο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή COVID-19», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anne-Marie Chaftari, αναπληρώτρια καθηγήτρια Λοιμωδών Νόσων στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ωστόσο τα υπάρχοντα δεδομένα για την εμμένουσα COVID (Long COVID) είναι περιορισμένα. Ούτε είναι γνωστό πως επηρεάζουν τα εμμένοντα συμπτώματα την έκβαση της νόσου τους».

Καρκίνος και κορωνοϊός

Για να διερευνήσουν το θέμα, η Dr. Chaftari και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα από 312 ασθενείς με καρκίνο, τους οποίους είχε νοσήσει ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς υποβάλλονταν σε αντικαρκινική θεραπεία στο MD Anderson, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία ογκολογικά κέντρα του κόσμου.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ασθενείς συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την πορεία της υγείας τους. Ανέφεραν επίσης αν εκδήλωσαν τυχόν νέα συμπτώματα που σχετίζονταν με τη λοίμωξη που τους είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Οι ασθενείς είχαν ηλικία από 18 έως 86 ετών (μέση ηλικία: 57 έτη). Η πλειονότητα (το 75%) είχαν συμπαγείς όγκους.

Τι έδειξε η έρευνα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση eLife. Όπως γράφουν οι ερευνητές, από τους 312 ασθενείς, οι 188 (ποσοστό 60%) ανέφεραν εμμένοντα συμπτώματα. Η μέση διάρκειά τους ήταν 7 μήνες, με την μέγιστη διάρκεια να είναι 14 μήνες.

Τα πιο συχνά εμμένοντα συμπτώματα που προκαλούσε ο κορωνοϊός ήταν:

  • Κόπωση (την ανέφερε το 82% των ασθενών)
  • Διαταραχές του ύπνου (78%)
  • Μυαλγίες – πόνοι στους μυς (67%0
  • Γαστρεντερικά ενοχλήματα (61%)
  • Πονοκέφαλος (47%)
  • Αλλοιωμένη όσφρηση ή γεύση (47%)
  • Δύσπνοια (47%)
  • Βήχας (46%)

Οι γυναίκες με καρκίνο που ταλαιπωρούσε για μήνες ο κορωνοϊός ήταν σχεδόν διπλάσιες απ’ ό,τι οι άνδρες πάσχοντες (63% έναντι 37%). Επιπλέον, σχεδόν ο ένας στους 11 ασθενείς (το 8,5%) χρειάσθηκαν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω των εμμενόντων συμπτωμάτων τους.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η εμμένουσα COVID-19 εκδηλώνεται στην πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο. Ευτυχώς, όμως, δεν σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά νέων εισαγωγών στο νοσοκομείο», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Issam Raad, καθηγητής Λοιμωδών Νόσων στο MD Anderson.

Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, γιατί είναι τόσο συχνή η εμμένουσα COVID στους ασθενείς με καρκίνο. Η παρούσα έρευνα δεν έδειξε, λ.χ., να είναι ο κορωνοϊός πιο επίμονος στους πάσχοντες από ορισμένους όγκους. Ούτε εντόπισε η μελέτη κάποια συσχέτιση με την σοβαρότητα της αρχικής, οξείας λοίμωξης.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να εντοπίσουν τυχόν παράγοντες κινδύνου για τα εμμένοντα συμπτώματα των ασθενών τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο νόσησης